USA luureraport: Venemaa laguneb 10 aastaga, Karjala tahab tagasi Soome rüppe

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa kaart.
Venemaa kaart. Foto: SCANPIX

USA värske luureraporti kohaselt on Venemaa tulevik üsna tume.

Luureagentuur Stratfor on maailma tulevikku ennustanud alates 1996. aastast, avaldades iga viie aasta järel raporti, edastab iltasanomat.fi.

Sel nädala avalikustatud raportis seisab, et nii Venemaad kui Eurpoopat ootavad ees keerulised ajad.

Stratfori ennustuse kohaselt on Ukraina sõjaline konflikt veel aastaid maailmapoliitika üks keskpunkte.

Raportis peetakse ebatõenäoliseks, et Vene Föderatsioon jääb praegusel kujul püsima. Ennustuse kohaselt saavad Venemaale saatuslikuks maailmamajanduse tõusud ja mõõnad ning kriis energiatööstuses.

Kui Moskva ei toeta enam äärealasid rahaliselt, tekivad lahkulöömise meeleolud ning 1990. aastatel Nõukogude Liidus toimunu võib korduda.

Ääremaadel hakkavad tekkima ametlikud ja mitteametlikud autonoomsed alad. Selleks ajaks on Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) nii nõrk, et ei suuda Venemaa lagunemist ära hoida.

Ennustuse kohaselt püüavad Poola, Ungari ja Rumeenia Venemaale kaotatud alasid tagasi saada. Karjala üritab liituda Soomega.

Venemaal ei teki ühtset keskvõimu vastast ülestõusu, kuid sellegi poolest ei suuda Moskva enam Venemaal eri paigus toimuvaid sündmusi kontrollida.  

Venemaa lagunemine võib tekitada 21. sajandi suurima kriisi. Venemaa ääremaadel on palju tuumarelvi ning kui Moskva kaotab nende üle kontrolli, tekib küsimus, kes neid siis kontrollib ning ka kasutada võib.

Raportis ei ole häid uudiseid ka Euroopa Liidu kohta. Liidu moodustavate riikide vajadused ja eesmärgid on erinevad ning vabakaubanduspiirkond kaotab oma tähtsuse. Euroskeptilised parteid tõstavad pead ja tulevad võimule. Lõpuks jaguneb Euroopa nelja ossa. Briti saared ja Skandinaavia, Venemaa ohtu kartev Ida-Euroopa, Vahemere maad ja Kesk-Euroopa.

Stratfori asjatundjad on arvamusel, et Euroopa Liit võib mingil moel säilida, kuid senisest lõdvemal kujul, kus majanduslikud, poliitilised ja sotsiaalsed sidemed ei  ole enam nii tugevad.

Stratfor rõhutas, et nad ei ole oma tulevikuennustustega alati täpsed olnud. Näiteks ei suudetud 11. septembri 2001. aasta terrorirünnakuid USAs ette näha.

Ennustustes ei olnud ka 11. septembri sündmustele järgnenud USA poolt käivitatud terrorismivastast sõda.

Stratfori kinnitusel on Venemaa poliitika aina agressiivsem ja ohtlikum, kuid samas võib just see sellele riigile saatuslikuks saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles