Video: astronaudi kiiver hakkas kosmosekõnnil veega täituma

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terry Virts
Terry Virts Foto: SCANPIX

Rahvusvahelise Kosmosejaama (ISS) astronaudid on viimastel päevadel teinud mitmeid kosmosekõnde, kuid eile tehtud kosmosekõnnil sattus üks astronaut ohtlikku olukorda kui ta kiiver hakkas veega täituma.

Kosmosekõndide eesmärgiks on valmistada ISSi ette Boeing ja Space X kosmosealuste maandumiste ja õhkutõusmiste tarbeks, edastab AFP.

Nende kosmosefirmade raketid viivad ISSile ja toovad sealt Maale tagasi nii meeskonnaliikmeid kui vajalikke esemeid.

Eile aga sattus astronaut Terry Virts eluohtlikku olukorda, kuna ta kaitsekiivrisse hakkas vett tilkuma.

Virts ja ta kolleeg Barry Wilmore olid siis tegemas ISSil uute aluse jaoks vajalikke tehnilisi muudatusi.

Virts pidi katkestama kosmosekõnni, mis muidu oleks olnud seitsme tunni pikkune. Kolleeg Samantha Cristoforetti aitas Virtsi skafandrist vabaneda.

Niipea kui Virts oli tagasi ISSil, tekkis ta kaitsekiivrisse aina enam vett. Selle tõttu aidati tal kaitsekostüüm kiiresti seljast.

USA kosmoseagentuuri NASA eisndajad ei osanud kohe öelda, mis tekitas kiivri sees vee. Samas tõdeti, et astronaudi elu tegelikult ohus ei olnud.

Nüüdne ohtlik olukord ei olnud esimene selline, mil astronaut on kiivris tekkinud vee tõttu pidanud kosmosekõnni katkestama.

2013. aasta juulis leidis selline asi aset Itaalia astronaudi Luca Parmitanoga, kelle kaitsekiivrisse tilkus joogipudeli katki läinud voolikust pool liitrit vett.

Eilne kosmosekõnd oli nädala jooksul tehtavast kolmest kõnnist teine.

USA on alates 2011. aastast, mil lõpetati kosmosesüstikute programm, on ISSile jõudmisel sõltuv Venemaa abist.

Esimene Boeing ja Space X transpordialuste katselend ISSile tehakse 2016. aastal.

ISSi astronautidel on siiski aega ka lõbutseda. USA astronaut Barry Wilmore tegi endast möödunud laupäevase kosmosekõnni ajal selfie. Pildil on ta taga näha Maad ning kolleegi peegeldust peakatte visiiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles