Soome uuring: saun kaitseb infarkti eest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ida-Soome ülikooli tehtud uuring näitas, et regulaarselt saunas käijatel on ootamatu infarkti tekke tõenäosus väiksem kui neil, kes seda ei tee.

Uuringus tõdeti, et saunatamine kaitseb südant, edastab iltalehti.fi.

Uuringuraporti kohaselt on  4 – 7 korda nädalas sauna kasutavatel oht saada ootamatu infarkt 63 protsenti väiksem kui vaid korda nädalas saunas käijatel.

2 – 3 korda nädalas sauna kasutajatel oli aga infarktitekke oht 22 protsenti väiksem kui vaid ühe korra nädalas saunas käijatel.

USA meditsiiniajakirjas Jama Internal Medicine avaldatud uuringus jälgiti rohkem kui 2300 keskealist Soome meest üle 20 aasta.

Rahvusvahelist uuringugruppi juhtinud terviseteadlase Jari Laukkaneni sõnul on Ida-Soome ülikooli uuring esimene selline, milles uuriti sauna mõju pikaajaliselt.

Varasemalt on uuritud näiteks saunatamise mõju vererõhule, kuid ei ole uuritud pikaajalisi mõjusid.

 «Soomlased on alati teadnud, et saun tervistab, kuid varem ei ole seda tõendatud teaduslikult, rahvastikku pikaajaliselt jälgides,» selgitas Laukkanen.

Uurija kinnitusel ei saa selgitada 4 – 7 korda nädalas saunatajate head südametervist ainuüksi spordiharrastuse abil.

Hoolimata saunast  ja laialdasest sportimisest on Soomes südamehaigused siiski üsna levinud.

Laukkanen lisas, et kuigi saunas käimine mõjub tervisele hästi, siis ei peaks tervishoiuametnikud veel käivitama sauna kasuliku mõju kampaaniat, et soomlaste tervislikku seisundit parandada.

Ida-Soome ülikoolis 1980. aastatel käivitatud uuringus uuriti vaid mehi. Laukkanen on veendunud, et naiste puhul saaks samad uurimistulemused. Selle kindlaks tegemiseks tuleks teha uus uuring, milles rõhk on naistel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles