Maiade seinamaalingult paljastus «fotopomm»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maiade seinamaaling
Maiade seinamaaling Foto: SCANPIX

USA Bostoni ülikooli arheoloogid leidsid Guatemalast maiade iidse seinamaalingu, millel on kujutatud maiade kuningat ning ta šamaane.

Enamikul maiade seinamaalingutest on kujutatud kuningaid ja nende perekondi, kuid 2010. aastal leitud maalingul on kuninglik isik koos šamaanidega, edastab Live Science.

Kuninga massiivse peaehte taga on aga näha veel ühte isikut. Arheoloog Bill Saturno sõnul oleks see nagu tänapäeva fotopomm.

«Tegemist on esimese maalinguga, mis kirjeldab detailselt maiade 8. sajandi teadjamehi,» sõnas Saturno.

Seinamaaling andis informatsiooni ka isiku kohta, kes paika maeti. Väljakaevamistel leiti inimskelett, millel oli samasugune peakate nagu seinamaalingul olevatel isikutel.

Oletatakse, et see isik võis paigas kunagi elada ning hiljem sai see tema hauakambriks.

Arheoloogid leidsid umbes 1250-aastase seinamaalingu iidsest maiade linnast Xultunist, mis asub tänapäeva Guatemala kirdeosas.

Väljakaevamistel paljastus neljakandiline ruum seinamaalingu ning maiade kalendriga.  Xultuni seinamaalingus on kasutatud punast, sinist, rohelist ja musta värvi.

Kolm seina on hästi säilinud, kuid neljas, kus asub uks, on varanduseotsijate tõttu kannatada saanud.

Uurijate sõnul on varasemast vaid üks selline seinamaaling teada.

Saturno ja ta kolleegid kaevasid varanduseotsijate poolt kaevatud alast edasi ning leidsid lõpuks seinamaalingu, millel oli suure siniste sulgedega peakattega kuningas, kelle ees põlvitab mees.

Tema taga olid kolm mustades rõivastes isikut, kellel on sarnased medaljonid ja sulgedest peakatted.

«Kolme isiku järjest kujutamine lubab oletada, et nad tegelesid samade asjadega ja moodustasid üksuse. Võimalik, et see oli kunagi nende palveruum,» teatas Saturno.

Vesi ja puujuured on hävitanud osa ruumist, kuid mitte kõike.

Arheoloogide hinnangul näitab seinamaaling, et kuningas küsib teadjameestelt nõu.

«Maia kuningad kandsid tihtipeale rõivaid ja peakatteid, mis näitasid neid jumalatena. Võimalik, et nad etendasid müütilisi minevikusündmusi,» teatas Saturno.

Kunstnik jäädvustas kuninga ja šamaanide kohtumise.

Seinamaalingul on kuninga peakatte taga näha veel ühte tegelast, kes nagu hoiaks kuninga suurt peakatet.

«Tegemist on nii-öelda fotopommiga. See tegelane nagu küsiks, et kas te näete mind?» lausus Saturno.

Uurija sõnul aitab värvide kasutamine eristada kuningat ja ülejäänud tegelasi.

«Varasemast on teada, et Xultuni õukonnas olid oma šamaanid ja teadjamehed, kuid infot nende kohta on väga vähe. See seinamaaling täiendas nüüd teadmisi,» laususid teadlased.

Pilti vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles