Keha erinevad osad vananevad erineva kiirusega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väljaanne Yahoo Health kirjutab, et keha erinevad osad vananevad erineva kiirusega.

USA California ülikooli uuringu kohaselt leiab inimkehast erinevas vanuses elundeid ja kudesid.

Näiteks naiste rinnakude võib olla 2 -3 aastat vanem kui keha ülejäänud koed ja organid.

Teada on, et näiteks südamekoed uuenevad kiiresti ning süda on seega ülejäänud organitest keskmiselt üheksa aastat noorem.

Inimkeha uuenemine sõltub geenidest, tervislikust seisundist kui veel mitmetest muudest teguritest.

Samuti mõjutab inimkeha elustiil. Mida tervislikum see on, seda kauem noor ollakse.

Mitmed uuringud on näidanud, et need endised tippsportlased, kes on jätkanud spordi tegemist ka vanemas eas, vananevad aeglasemalt kui nende eakaaslased.

Veel ühe uuringuga tehti kindlaks, et vanuse ja treenimatusega viletsat füüsilist vormi  ja tervist saab regulaarselt vastupidavustreeningut tehes parandada juba kuue kuuga.

Teada on, et lihased hakkavad oma elastsust kaotama kui inimene on jõudnud 40. eluaastatesse. Sportlik võimekus kahaneb alates sellest viie protsendi võrra aastas.

Protsess kiireneb 65- 70-aastasena. Seda saab ennetada ja ka tagasi pöörata regulaarse treeninguga. Treenimist võib alustada ükskõik millises vanuses.

Sporti tehes tasuks kasutada õigeid liigutusi ja treenimisviise, sest nii ennetatakse vigastusi ning sportlik vorm saavutatakse kiiresti.

Rinnakude kahaneb vanusega ning vanemas eas võivad naistel selle tõttu tekkida ripprinnad. Sama probleem on ka mõnedel vanemaealistel meestel.

Rinnahoidjate kasulikkuse ja ka kahjulikkuse ümber on palju vaieldud. Sportimise ajal tasuks siiski kasutada spordirinnahoidjat, mis hoiab tegevuse ajal rinnad paigal.

Saksamaal tehtud uuringu kohaselt vananevad keskealiste pikamaajooksu harrastavate inimeste rakud märgatavalt aeglasemalt kui samavanuste sporti mitte harrastavate inimeste omad.

Terviseteadlaste sõnul tasub seega liikumise ja spordiga tegeleda, kuna need aitavad organismi noorena hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles