Florida pastor plaanib 9/11 aastapäeval koraani ära põletada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Terry Jones
Terry Jones Foto: SCANPIX

USAs Floridas tegutsev pastor plaanib 11. septembri terrorirünnakute aastapäeva tähistamiseks koraani ära põletada.

Pastor Terry Jonesi suurejooneline avalik etteaste toimub Gainesville´is, kirjutab AFP.

«Islam on märgatavalt ohtlikum ja vägivaldsem, kui seni arvatud on,» põhjendas Jones oma teo motiive.

Jonesi sõnul on ta välja kuulutatud ürituse tõttu saanud juba mitu tapmisähvardust. USA valitsus ja usuliidrid ning maailma erinevate riikide islamistlikud juhid on Jonesi ettevõtmise hukka mõistnud.

Gainesville`i tuletõrjeametnikud ei andnud Jonesile põletamiseks ametlikku luba, kuid pastori sõnul see teda ei peata.

Ka Afganistanis on reageeritud Jonesi põletamisplaanile. USA armeeüksuste juhtide sõnul võib see samm ohtu seada USA sõdurite elu, kuna kohalikud mässulised võivad selle tõttu nende vastu rünnaku korraldada.

2001. aasta 11. septembril korraldas terroristlik rühmitus al-Qaida seeria  terrorirünnakuid USAs. Selle päeva hommikul kaaperdasid terroristid mitu reisilennukit, millega rünnati New Yorgis World Trade Centeri kaksiktorne. Plaani järgi pidi veel üks lennuk lendama Pentagoni ja üks Valgesse Majja. Pentagoni tabanud lennuki tõttu hukkus 40 inimest.

Neljas lennuk, mis pidi lendama Valgesse Majja, võeti reisijate poolt üle. Terroristide plaan hävitada Valge Maja ebaõnnestus, kuid lennuk kukkus alla ja pardalolnud hukkusid.

11. septembri terrorirünnakutes hukkus kokku 2973 inimest ja 24 inimest jäi kadunuks.

Pärast rünnakut alustas USA terrorismivastase sõjaga ja tungis tungisid Afganistani, eesmärgiks kukutada Taliban, mille nimel terroristid olid tegutsenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles