Briti filmikriitik: Oscari-võitjate valimisel hääletavad ka majateenijad

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nii kuulutati eile välja Oscari nominendid: «Ida» (Poola), «Leviaatan» (Venemaa), «Mandariinid» (Eesti), «Timbuktu» (Mauritaania) ja «Metsikud lood» (Argentiina).
Nii kuulutati eile välja Oscari nominendid: «Ida» (Poola), «Leviaatan» (Venemaa), «Mandariinid» (Eesti), «Timbuktu» (Mauritaania) ja «Metsikud lood» (Argentiina). Foto: SCANPIX

Briti filmikriitik Barry Norman väidab, et Oscari-võitjate otsustamisel on sageli oma osa Hollywoodi majateenijatel.

Norman rääkis Radio Timesile, et Ameerika Filmiakadeemia liikmed ei viitsi tihtipeale kõiki Oscarile kandideerivaid filme vaadata, mistõttu võiks sama hästi võitjad valida täringut veeretades.

«Alati on üleval küsimus, kas kõik hääletajad tegelikult ka kõiki filme näinud on. Pole midagi enneolematut, eriti vanemate inimeste puhul, et nad lasevad teenijatel filmid ära vaadata ja siis neil oma arvamuse öelda,» väitis Norman.

Seda, kas Filmiakadeemiasse kuuluvad 6000 «filmiprofessionaali» enne hääletamist ka tegelikult filmi vaatavad, on ammu kahtluse alla seatud, kirjutab The Independent.

Chris Martin tunnistas, et ta täitis kunagi oma toonasele abikaasale, Oscari-võitjast näitlejanna Gwyneth Paltrow'le kuulunud hääletussedeli. «Lugesin juhise läbi, kus öeldi, et pead oma esiviisiku ritta seadma. Ma sain sellel sedelil oma hääle öelda. Hääletasin Mickey Rourke'i poolt,» tunnistas Martin.

«Oscari-nominatsioon on juba võit iseenesest. Alles võitjate valimisel, kus kõik saavad hääletada kõigis kategooriates, muutub asi parajaks täringumänguks. Lugema hakkavad isiklikud meeldimised ja mittemeeldimised. Sa võid anda hääle kellelegi puhtalt selle pärast, et ta oli võtteplatsil sinu vastu kena,» seletas Norman.

Norman ennustab, et parima meesnäitleja Oscari võidab Michael Keaton: «Minu jaoks polnud aga Keaton isegi filmi «Lindmees» parim näitleja - see oli Edward Norton, kes kandideerib parima kõrvalosa eest. Keaton polnud parem ka kahest Briti näitlejast, David Oyelowost (Selma) ja Timothy Spallist (Mr Turner), kes kahjuks nominatsiooni ei saanud.»

87. Ameerika Filmiakadeemia auhindade ehk Oscarite gala toimub sel pühapäeval, 22. veebruaril Hollywoodis. Galast teeb Eestis otseülekande Kanal 2 ja see algab kell kaks öösel. Eesti film «Mandariinid» kandideerib parima võõrkeelse filmi kategoorias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles