Video: Iisraeli ajakirjanik testis, kuidas Pariisis suhtutakse juutidesse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zvika Klein
Zvika Klein Foto: Youtube

Iisraeli ajakirjanik Zvika Klein pani Youtube`i video, milles on teda näha Prantsusmaal Pariisis testimas, kuidas suhtutakse seal juutidesse.

Videos on teda näha tänavatel liikumas juutide kippah müts peas, edastab The Independent.  

Kokku oli ta Pariisi tänavatel kümme tundi.

Möödunud pühapäeval internetti jõudnud videot on nüüdseks vaadatud üle ühe miljoni korra.

Klein sai selleks videoks inspiratsiooni New Yorgi näitleja Shoshana Robertsi möödunud aasta oktoobris tehtud videost, millel Roberts kõnnib kümme tundi mööda New Yorgi tänavaid testides, kuidas mehed temasse suhtuvad. Ta sai kogeda üsna palju seksistlikku suhtumist.

Klein tegi oma video veebruari alguses. Video algab Eiffeli torni juures üles võetud kaadriga, kus ajakirjanik paneb mütsi pähe.

Oma teekonnal saab ta üsna mitmel korral negatiivse suhtumise osaliseks. Teda jõllitatakse, tema pihta sülitatakse, möödakäijad hüüavad näiteks ka «elagu Palestiina» ja «juut».

Kleini sõnul ei häiritud teda näiteks Eiffeli torni juures, Champs-Élysées´l ning veel paaris kohas Pariisi kesklinnas.

«Kui aga olin teatud moslemienamusega linnaosades, muutus ka inimeste suhtumine minusse negatiivsemaks,» teatas mees.

Kleinist ja kaameramehest möödus ka korrakaitsjaid, kes samuti kommenteerisid neid.

Iisraeli ajakirjanikult küsiti pärast katset, kas ta pani 90-sekundilise video kokku nii, et tekiks mulje juudi kiusamisest ning kui tõepärase pildi see olukorras ikkagi andis.

Klein vastas, et Kui ta oleks liikunud Pariisis Iisraeli lipuga, siis see oleks võinud tõesti negatiivsust tekitada, kuid ta ei arvanud, et seda võib teha ka juutide müts.

Pariisi juudikogukonna juhi Marc Konczaty arvates ei ole Kleini kogetu üllatav. Tema sõnul on Pariisis antisemiitlik suhtumine kasvanud ning seda eriti põhjas- ja idas asuvates linnaosades.

Konczaty rõhutas, et samasuguse kohtlemise osaliseks võivad saada ka moslemid  ja teised vähemuste esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles