Milline on Põhja-Korea diktaatori eralennuk?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un ja sõjaväelased juhi eralennukis
Kim Jong-un ja sõjaväelased juhi eralennukis Foto: SCANPIX

Põhja-Korea meedia avaldas fotod, millel on näha selle riigi diktaatori eralennukit niin väljast kui seest.

Tegemist on Nõukogude Liidus valmistatud Iljušin IL-62, mida hakati tootma 1963. aastal, edastab Daily Mail.

Reisilennukina mahutab see 200 reisijat, kuid Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni eralennukina on see ümber ehitatud nii, et see vastab riigijuhi vajadustele.

Lääne meedias on Kimi eralennukit võrreldud USA presidendite kuulsa Air Force One lennukitega.

Põhja-Korea eelmine diktaator Kim Jong-il kartis lennata ning selle tõttu ta talle mõeldud lennukit ei kasutanud. Tal oli Hiina ja Venemaa külastamiseks spetsiaalselt soomustatud rong.

Idabloki riikides olid IL-tüüpi lennukid külma sõja ajal levinud. Iljušin IL-62 lennukeid toodeti kuni 1994. aastani ning Venemaa lennufirma Aeroflot kasutas neid 2008. aastani.

Põhja-Korea ja ülejäänud maailma suhted ei ole just kiita. See paariariik on mitmel korral ähvardanud USAd ja tema liitlasi raketirünnakutega.

Läänes aga kritiseeritakse Põhja-Koread inimõiguste rikkumiste pärast. Teada on, et selles riigis on palju vanglaid ja sunnitöölaagreid, kuhu saadetakse kõik, kes riigis valitsevat korda mingil viisil kritiseerivad või kehtestatud reegleid rikuvad.

Põhja-Korea ladvik naudib luksuslikku elu, rahvas aga kannatab sageli toidupuuduse käed.

Lõuna-Korea luureallikate andmetel oskab Kim Jong-un lennukit juhtida ning talle meeldib seda teha.

Iljušin IL-62 tippkiirus on 896 kilomeetrit tunnis ning tavakiirus 816 kilomeetrit tunnis. Tiibade ulatus on 43 meetrit ning kere pikkus 53 meetrit.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles