Teadlasi hämmastab Marsi kummaline vine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Planeet Marss
Planeet Marss Foto: SCANPIX

Teadlased murravad pead Marsil avastatud kummalise vine üle.

Ebatavaline vine avastati 2012. aastal ning see kadus ja ilmus uuesti kahel korral, edastab BBC.

Teadlased analüüsisid Marsi vinest tehtud fotosid, millest järeldati, et selle ulatus on rohkem kui 1000 kilomeetrit.

Spekuleeritakse, et tegemist võib olla mingi hiiglasliku pilvega või need on ebatavalised vaid Marsile omased virmalised. Samuti arvatakse, et see on süsinikdikosiidist või veeosakestest.

Seni ei ole suudetud teha kindlaks, kuidas see objekt Marsi lõunapoolkera atmosfääri ülakihtides tekib.

«See vine on tekitanud rohkem küsimusi kui andnud vastuseid,» lausus Euroopa Kosmoseagentuuri planeediteadlane Antonio Garcia Munoz.

Astronoom Damian Peach oli üks esimesi, kes seda fenomeni uuris.

«Märkasin seda ilmingut Punase planeedi ühel poolel. Teleskoobi abil oli see selgelt näha. Uurisin ka fotosid ning need olid üllatavad,» lausus astronoom.

Hiiglaslik vine kestab tavaliselt umbes kümme päeva. Siis kaob ja tekib mõne aja pärast uuesti. Viimasel ajal ei ole olnud vinet näha.

Vine olemasolu on kinnitanud mitmed rahvusvaheliselt tuntud astronoomid, kuid selgitust sellel ei ole veel leitud.

«Meil on varasemast teada, et Marsi atmosfääris on pilvi, kuid need on vaid 100 kilomeetri kõrgusel. Vine on aga 200 kilomeetri kõrgusel. Seega on tegemist millegi muuga. See vine on 1000 korda erksam kui Maal esinevad kõige tugevamad virmalised,» selgitasid asjatundjad.

Teadlased lisasid, et kui üks pakutud teooriatest õigeks osutub, siis seni teadaolevad andmed Marsi atmosfääri kohta ei pea paika.

Astronoomid ootavad nüüd vine uuesti ilmumist, et seda veel uurida. Seda tehakse nii teleskoopide kui ka uurimisaluste abil, mis on Marsi orbiidil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles