Mitte ükski eestimaalane Marsile ei pääse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi missiooni treening Maroko kõrbes
Marsi missiooni treening Maroko kõrbes Foto: SCANPIX

Ükski Mars One missioonile kandideerinud kolmest eestlasest ei osutunud paraku väljavalituks, pääsemaks Marsile rajama esimest inimkolooniat.

Välja valiti 100 astronaudi kandidaati, kes pärast treeninguid peaks Marsile jõudma 2024. aastal, edastab The Guardian.

Missioonile kandideeris rohkem kui 200 000 inimest maailma erinevatest riikidest. Eestist kandideeris kolm inimest: 20-aastane Aleksandra, 26-aastane Risto ja 36-aastane Peeter. Aleksandra pääses ka teise vooru, kuid lõppvoorus langes ka tema välja. 

Projektis valiti välja mehi ja naisi võrdselt ehk 50 meest ja 50 naist.

Väljavalitute seas on britte, austraallasi, ameeriklasi, sakslasi, vietnamlasi, taanlasi, venelasi, uusmeremaalasi, boliivlasi, jaapanlasi, hispaanlasi, ukrainlasi, austerlasi, rumeenlasi, šveitslasi, iraanlasi, lõuna-aafriklasi, indialasi, poolakaid, kanadalasi, prantslasi, filipiinlasi ja hiinlasi.

Kõige enam on väljavalitute seas ameeriklasi  - 39. Eurooplasi on 31, aasialasi 16, aafriklasi seitse ning okeaanlasi seitse.

Marsi tulevase koloonia rajajate vanus jääb keskmiselt  20 – 40 eluaasta vahele. Enamikul lõppvooru pääsenutest on kas kõrgharidus või see on omandamisel.

Brittidest väljavalitute seas on näiteks 24-aastane Maggie Lieu, kellel on doktorikraad astrofüüsikas, 23-aastane Hannah Earnshaw, kellel on doktorikraad astronoomias, 35-aastane Alison Rigby, kes on mainekas keemik ning 27-aastane Clare Weedon, les töötab firmas Virgin arvutisüsteemidega.

Mars One projekti taga on Hollandi mittetulundusorganisatsioon. Projekti maksumuseks oletatakse kujunevat kuus miljardit dollarit.

Marsile koloonia rajamisest tehakse ka tõsielusaadete sari.

Väljavalitud on kinnitanud mitmetes intervjuudes, et nad ei karda raskeid treeninguid, pikka lendu ning ka seda, et nad ei saa enam Maale tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles