6 nippi, kuidas üksikvanemana ellu jääda

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üksikvanem
Üksikvanem Foto: SCANPIX

Lapsevanemaks olemine on niigi vaevanõudev, kuid üksinda lapse kasvatamine võib olla veelgi raskem.

Kui sul ei õnnestu stressiga toime tulla, võib sinu tõhusus lapsevanemana ja üldse elus väheneda, vahendab Yahoo! Shine, mis avaldas mõned nõuanded, et saaksid lapsevanemaks olemist nautida.

1. Ütle «ei» ja sea piirid. Stressi vähendamisel on üks tähtsamaid nippe õppida «ei» ütlema. Tee selgeks, mis on tegelikult tähtis. Mõtle realistlikult, mida sa oled suuteline tegema ja mida mitte ning ära põe, kui ütled «ei». Piire paika pannes suudad paremini majandada oma aega ning saad alati olla oma parim.

2. Võta endale aega. Üksikvanemana ei pruugi sul üldse iseendale aega jääda, kuid just üksinda olles saab sinu vaim ja keha puhkust, mida vajab, et ülejäänud ajal täisauruga edasi minna. Tee vähemalt kord nädalas järgnevat (või mis iganes sind lõõgastab): võta vanni, loe raamatut, tee joogaharjutusi või mediteeri, jaluta väherahvastatud kohas.

3. Tervislik päevarežiim. Õigesti toitumine ja trenn valmistab sind kõikideks igapäevakatsumusteks füüsiliselt ette. Lisaks aitab trenn vabaneda kogunenud pingest ja mida tervem sa oled, seda väiksema tõenäosusega nakatud tõbedesse, mida lapsed koju võivad tuua.

4. Maga. Ükskõik, kui võimatu see võib tunduda, pead olema kindel, et saad piisavalt magada. Hea uni tagab tugeva immuunsüsteemi ning aitab sul päeva jooksul normaalselt toimida. Ürita magamisgraafik juba varakust lastesse süstida, et nemadki õiged uneharjumused päriksid.

5. Tekita endale tugivõrk. Üksikvanem olemine ei tähenda, et sa oled üksi. Olgu need lähedal elavad sugulased või kuulud lapse mängurühma, ürita leida teisi inimesi, kes sind vajadusel aidata saavad.

6. Anna endale armu. Sea endale ja oma lastele realistlikud ootused. Sa ei suuda olla kõigile kõik. Mõista, mida sa suudad teha ja mida mitte ning ära materda ennast, kui mõnikord libastud.

Kallis lugeja, kas sinu arvates on üksikvanemaks olemine eriti stressirohke? Mida teed sina, et pinget maandada?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles