Video: löök, mis tappis Richard III

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti teadlastemeeskond tegi kindlaks Inglise kuningale Richard III rohkem kui 500 aastat tagasi surma toonud löögi.

Leicesteri ülikooli teadlased tegid video, millel on näha patoloog Guy Ruttyt uurimas kuninga koljut ning leidmas sellelt lisaks suurtele vigastustele ka väiksema, edastab Live Science.

Rutty ja ta kolleegide sõnul näitas uurimine, et relv suruti kuningale kaela ja sealt edasi jõudis see ajju, tekitades koljuvigastuse. Kolju ülemises osas on näha suunaga alt üles torkamisest tekkinud auku.  

«Hoolikas uurimine näitas, et kuninga koljul on mitu peaagu kõrvuti vigastust. Samuti said vigastada alumised kaelalülid. Need vigastused andsid selge pildi, mis kuningaga juhtus,» lausus uurija Jo Appleby.

Kompuutretomograafia ja veel teised uuringud paljastasid kuninga jäänustel kokku 11 vigastust, millest üheksa olid peaosas, üks rinnakorvil ja üks puusaosas.

Teadlaste sõnul kaotas Richard III elu 1485. aastal Bosworthi lahingus pärast seda kui ta oli millegipärast kaitsekiivri peast võtnud või oli see tall peast ära kukkunud.

Briti arheoloogid leidsid selle kuninga jäänused Liecesterist ühes parklas tehtud väljakaevamistel. Keskajal asus paigas klooster, kuhu ajaloodokumentide andmetel Richard III maeti.

2014. aasta DNA- testid kinnitasid, et tegemist on Richard III jäänustega.

Richard III jäänused maetakse märtsis Liecesteri katedraali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles