Loe, kuidas Taavi Rõivas pääses jõhkrast mõrvast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Radar»: Taavi Rõivas pääses röövmõrvast
«Radar»: Taavi Rõivas pääses röövmõrvast Foto: Kanal 2

Teisipäevane Kanal 2 saade «Radar» avas 2008. aasta suvel tervet Eestit šokeerinud ärimees Karel Käärsoni jõhkra mõrva lugu. Kohtutoimikuid lapates selgus, et mõrvarid üritasid eelnevalt kontakteeruda ka riigikogu liikme ja tänase peaministri Taavi Rõivasega.

Asi algas sellest, et Käärson pani oma auto müüki portaali Auto24. Pärast kohtumist potentsiaalsete autoostjatega jäi ta aga kadunuks. «Kui ta kadunuks jäi, hakkasime asjaolusid uurima ja jõudsime päris kiiresti selleni, et tõenäoliselt on selle taga midagi muud kui tavaline kadumine,» kommenteeris Põhja prefektuuri mõrvarühma endine juht Reimo Raivet.

Uurimise käigus hakkasid välja tulema kurjakuulutavad faktid - selgus, et olukord on palju hullem, kui algselt arvati. «Polnud põhjust arvata, et ta tahtlikult varjas ennast. Pigem viitasid asjaolud sellele, et ta on sattunud kuriteo ohvriks.»

Uurimise käigus selgus, et mehed, kellega Käärson kokku sai, olid varasemalt politsei huviorbiiti kuulunud toona 29-aastane Vitali Tarasovski ja 46-aastane Aleksandr Milišenko, kes 12. juulil ennelõunasel ajal Kristiine keskuse internetikohvikus maha istusid ja autokuulutusi sirvima hakkasid.

Kareliga kohtuma sõitsid Tarasovski ja Milišenko viimase tütrele kuulunud Peugeot 306-ga. Kaasas oli meestel kilekotti mähitud püstol, summuti ja plastikrihmad. Viimased olid seotud silmusekujuliseks, et neid oleks kergem ja kiirem käiku lasta.

Betooni tänava tööstushoonete keskel väljus Käärson autost juba šokiseisundis. Tema järel tuli Tarasovski relvaga, ta pandi pagasnikusse, tema käed seoti kinni ja temalt võeti rahakott. Tarasovski istus BMW rooli ja Milišenko sõitis Peugeot'ga nende järel. Sõideti Tõõrakõrve rabasse, kus Karel käsutati autost välja juba varem valmis kaevatud augu juurde. Tarasovski lükkas Käärsoni pikali augu äärele ja Tarasovski lasi ta ühe lasuga maha. 

Käärson polnud esimene inimene, kellele Tarasovski ja Milišenko tol saatuslikul päeval helistasid. Telefonikõnede väljavõte näitab, et ta võis olla alles viies, kellega mehed kokku saada soovisid.

Üks neist neljast oli peaminister Taavi Rõivas. Ka tema soovis internetiportaalis Auto24 oma autot müüa. Tegemist oli 2007. aasta Audi A6-ga, mille hinnaks oli 540 000 krooni.  

Foto: Kanal 2

Kohtutoimikus seisavad nelja tunnistaja ütlused.

Rõivase tunnistuse alt saab lugeda järgmist:

Prokurör: Kas teiega võeti ühendust seoses sõidukiga?

Rõivas: Huvilisi oli ainult üks, kes helistas laupäevasel lõunasel ajal ja tundis huvi, kas ma saaks näidata autot.

Prokurör: Mis keeles inimene rääkis?

Rõivas: Vestlus oli vene keeles.

Prokurör: Kas see oli meesterahvas või naisterahvas?

Rõivas: Mees.

Prokurör: Kohtumise soov oli milline? 

Rõivas: Ta oli huvitatud kohtuma nädalavahetusel võimalikult kiiresti.

Rõivase suureks õnneks viibis ta tol päeval Lõuna-Eestis ja kohtumine tol päeval oli võimatu.

«See on kindlasti üks selliseid kaasusi, mis on väga hästi meelde jäänud,» ütles prokurör Toomas Tomberg. «Kõik need neli inimest, kes pääsesid, võivad oma teist sünnipäeva tähistada.»

Rõivase puhul teeb olukorra eriti kõhedaks fakt, et Tallinnasse tagasi jõudes võttis ta järgnenud esmaspäeval ja teisipäeval samal numbril ühendust. Õnneks oli telefon mõlemal päeval välja lülitatud. Toimikus seisab: «Leppisime kokku, et helistan samal numbril tagasi ja mida ma mitmel korral tegin, kuna oli huvi seda autot müüa. Siis hommikust peale oli telefon välja lülitatud ja järgmine kord oli jutt neljapäeval politseis.»

Vitali Tarasovski kohtusaalis
Vitali Tarasovski kohtusaalis Foto: Kanal 2

Tarasovski mõisteti 2010. aastal röövmõrva eest 20 aastaks vangi. Milišenko pääses kokkuleppemenetluse käigus nelja-aastase karistusega, sest teda mõrvas süüdi ei mõistetud.

Peaminister Taavi Rõivas ütles «Radarile», et juhtum on äärmiselt kahetsusväärne ja tal ei ole kohtutoimikutes leiduvale midagi lisada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles