Itaalia Lecces ei antud islamiülikooli asutamiseks luba

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia Lecce
Itaalia Lecce Foto: Wikipedia.org

Ametnikud ei andnud luba asutada Lecces Itaalia esimene islamistlik ülikool ning seda põhjusel, et Itaalias on kasvanud islami ja moslemite vastane suhtumine.

Itaalia lõunaosas Puglia piirkonnas asuvas Lecces tahtis sellise ülikooli rajada tuntud ärimees, kes oleks õppeasutuse tarbeks renoveerinud endise tubakavabriku, edastab The Local.

Linnanõukogu liige Severo Martini lisas, et äriplaanis jäi segaseks, kuidas ülikooli rajamist ja tegutsemist finantseeritakse.

«Me ei saa mööda vaadata asjaolust, kuidas nii Itaalias kui rahvusvaheliselt on suhtumine islamisse muutunud. Seda just Islamiriigi vägivalla ning Pariisis satiirilehe Charlie Hebdo vastu tehtud rünnaku tõttu,» teatas Martini.

Esindaja sõnul on Lecce elanikud islamistliku õppeasutuse rajamise vastu ning elanike arvamust tuleb arvesse võtta.

Projekti taga on Vahemere äärsete riikide firmasid ühendava konglomeraadi Confirme juht Giampiero Khaled Paladini. Ta tutvustas oma plaani esmakordselt 2014. aasta oktoobris.

Itaalia esimeses islamiülikoolis oleks õpetatud filosoofiat, kirjandust ja teoloogiat. Paladini sõnul oleks ülikooli rahaliselt toetanud nii Katari islamihariduse fond kui ka Itaalia islamiorganisatsioonid.

Eraannetajad andsid islamiülikooli rajamiseks 50 miljonit eurot.

Katoliiklasest Paladinist sai usuvahetuse teel moslem 2012. aastal.

«Olime valmis, et meile öeldakse «ei», kuid me ei jätkame võitlust,» lausus ärimees.

Islamiülikooli rajamise peab heaks kiitma Itaalia haridusministeerium. Kui ministeerium leiab, et uus ülikool vastab haridusasutustele kehtestatud nõuetele, siis ei ole selle rajamisel takistusi.

Itaalia mitmes linnas ei ole pärast Pariisis jaanuaris toimunud terrorirünnakuid antud mošeede ehituslubasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles