Video: budistide sõnul on 200-aastane mediteerimisasendis buda munga muumia «elus»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mediteerimisasendis buda munga muumia
Mediteerimisasendis buda munga muumia Foto: Youtube

Möödunud nädalal leiti Mongoolia pealinna Ulaanbaatari lähedalt 200 aasta vanune buda munga muumia, mida budistlike ekspertide sõnul saab «elavaks» pidada.

27. jaanuaril Songinokhairkhani provintsis väidetavalt ühest hoonest avastatud munk olevat sügavas meditatiivses transis, edastab The Telegraph.

Muumia oli leides istuvas, niinimetatud lootosasendis ning tal oli ümber mingi looma nahk.

Tuhavärvi nahaga inimjäänus viidi uurimiseks Mongoolia krimiuuringute laborisse.

Mongoolia budistliku ülikooli esindaja Gankhüügiin Pürevbat sõnas, et tegemist on püha mehe laamaga, kes on mediteerimist võimaldavas vajra istes. Ta käed on palveasendis.  

«Budistlikud pühamehed võivad minna väga sügavasse transiseisundisse ning nende kõik organid nagu lakkaks töötamast. Tegelikkuses on nad ikkagi elus. See laama ei ole surnud,» teatas esindaja.

Osade ekspertide arvates on see munk jõudnud «tukdami» ehk ületanud elu ja surma piiri.

«Kui isik jääb sellisesse mediteerimisasendisse kauemaks kui kolm nädalat, mida ei juhtu just sageli, hakkab ta keha kokku kuivama ning lõpuks võivad temast järele jääda vaid juuksed, küüned ning rõivad. Tema keha muutub praanaks,» teatas dalai-laama arst Barry Kerzin.

Mongoolia meedia andemetel arreteeris politsei 45-aastase mehe keda kahtlustatakse selle munga muumia röövimises kohalikust koopast. Mees olevat tahtnud muumia suure summa eest maha müüa.

Ei ole teada, kust see muumia tegelikult leiti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles