Kaheaastane poiss jättis suitsetamise maha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaheaastasel Indoneesia poisil Ardi Rizalil tekkis suitsetamise sõltuvus
Kaheaastasel Indoneesia poisil Ardi Rizalil tekkis suitsetamise sõltuvus Foto: SCANPIX

Indoneesias elav kaheaastane poiss, kes päevas tõmbas umbes 40 sigaretti, sai nüüd oma halvast harjumusest lahti.

Ardi Rizalil tekkis sigaretisõltuvus 18-kuuselt, mil isa talle esmakordselt sigaretti maitsta andis, kirjutab news.com.au.

Sumatra saarel Musi Banyuasi külas elavast poisist sai ülemaailmne kuulsus selle aasta mais, kui internetti ilmus ta suitsetamise video.

Kuus kuud pärast seda kui isa andis talle esimese sigareti, hakkas ülekaaluline poiss tõmbama paki sigarette päevas ning muutus väga jonnakaks kui ta oma sõltuvust rahuldada ei saanud.

Selle aasta juulis viisid vanemad oma poja pealinna Jakarta arstidele näha, kas last oleks võimalik sõltuvusest võõrutada.

«Poiss sai kuu aega psühhoteraapiat. Psühhoterapeut andis talle pidevalt uusi ja huvitavaid tegevusi, nii et talle ei tulnud sigaretid enam meelde. Samuti sai ta omavanuste laste keskel mängida. Ta eelistab nüüd mängimist sigarettidele,» lausus lastekaitsespetsialist Arist Merdeka Sirait.

Ardi Rizali juhtum tõstatas küsimuse tubakatööstuse agressiivsete reklaamide kohta. Indoneesias on suitsetamist ja sigarettide müüki reguleerivad seadused üsna leebed ning paljud sealsed elanikud ei tea, et suitsetamine on tervisele ohtlik.

Statistikaameti andmetel on iga neljas Indoneesia  4 – 15-aastane laps sigarette proovinud ning neist 3,2 protsenti on aktiivsed suitsetajad.

Videot vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles