ELU24 LIVE/ Külas käis muusik Margus Vaher

Elu24.ee muusikatoimkond
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolmapäeval, 4. veebruaril kell 12 käis Elu24 Live stuudios külas muusik Margus Vaher, keda saatis kitarril Paul Neitsov.

Paul Neitsov, Anu Saagim ja Margus Vaher Elu24 Live stuudios. 
 
Paul Neitsov, Anu Saagim ja Margus Vaher Elu24 Live stuudios.  Foto: Liis Treimann

Margus Vaher on sündinud 16. jaanuaril, 1984 Kuressaares. Ta on lõpetanud Kuressaare Gümnaasiumi. 2002.aastal astus ta Tartu Ülikooli õppima filosoofiat ja teoloogiat. Ta on lauluvõistluse «Kaks takti ette» 2007.aasta võitja ja Eurolaul 2008 finalist.

«Armun väga harva, aga kui see juhtub, siis loomulikult mõjutab see loomingut ja armastatu on mulle kahtlemata muusa,» rääkis Margus Vaher kunagi ühes intervjuus.

«Kaljukitsede jaoks on asjad tihtipeale õiged-valed ja mustad-valged, vahepealseid toone on vähem. Kui varem olin ma konkreetsem ja andsin rohkem hinnanguid, siis nüüd otsustasin suuresti tänu ühele väga erilisele inimesele proovida korraks teha vastupidi ja anda võimaluse asjadele, mida ma varem ei ole katsetanud. See avas minu jaoks paljud piirid,» pajatas Margus 2013. aasta detsembrikuus.

Foto: Liis Treimann

Jõudu ja inspiratsiooni ammutab Margus ka isaarmastusest, mis on teda samuti palju vorminud. «Samuti nagu naiste puhul, mõjutab isaks saamine iga meest tugevasti ja muudab teda varasemast palju küpsemaks ja vastutustundlikumaks,» kinnitab kaheteistaastase poja isa.

Just pojale pühendas Margus aastate eest oma teise plaadi «Kui tahad kuulda, tule lähedale», mille salvestas oma toonase ansambliga Kesköö. «Kirjutasin neid lugusid, nii et poeg oli sealsamas ja sikutas ka kitarrikeelt,» räägib laulja.

Sestsaadik, kui Margus 2006. aastal lapse emast lahku läks, elab poeg Maru kord ühe, kord teise vanema juures. «Meie kvaliteetaeg näeb välja selline, et läheme Laitsesse karti sõitma või rendime vanalinnast Viru tänavalt segway, siis saab Raekoja platsist Vabaduse väljakuni ringi tiirutatud,» kirjeldab Margus nende ühiseid tegemisi.

«Muusikahuvi on pojal ka täitsa olemas. Ta on ikka minu kitarri näppinud. Ostsin talle üheks sünnipäevaks oma pilli. Ma pole selline vanem, kes lapsele midagi peale suruks. Mul endal tekkis alles 16-aastaselt tõsisem soov kitarr kätte võtta, võib-olla tekib temalgi. Aga minu poolest võib hoopis rohkem tegelda ka jalgpalli või poksiga.»

 

Foto: Liis Treimann

 

«Enne, kui võitsin saate «Kaks takti ette», olin ma Tartus tööl kinnisvarabüroos Uus Maa ning müüsin maid ja maju. See tuli mul väga hästi välja, aga mingil hetkel, kui mul hakkas muusikas edukalt minema, palus juhataja mul kinnisvara ja muusika vahel valida. Minu süda oli rohkem muusikas. Pärast seda valikut ei ole ma pidanud muretsema, et ma ei saaks muusikaga ära elatud ja endale leiba lauale,» nendib Margus Vaher.

Foto: Liis Treimann

Laulja Margus Vaher avastas möödunud aasta lõpus enda sisemise koolitaja ja alustas veebruaris suhtekoolitusega.

«Tundub, et tänapäeva ühiskonnas seda vaja. Ma ei väida, et tean suhete kohta absoluutset tõde, ma lihtsalt tean enda tõde ja lähen seda jagama,» rääkis Vaher ühes  Vikerraadio saates.

Oma koolitamisoskuse avastas Vaher möödunud aastal, kui alustas koos Helen Adamsoniga koolikiusamise vastu suunatud loengusarja. «See, mida me sealt tagasi saame, on nii hea energia ja paneb silmad särama ka,» rääkis Vaher lähemalt.

Möödunud aastal toimus muusikul ka suur loominguline avanemine ning välja tuli tema album «Margus Vaher Unleashed», kus kõlavad ainult tema kirjutatud lood. «Ma suutsin kuidagi 29 aastat olla laulja niimoodi, et ma muusikat ise ei kirjutanud ja mitte sellepärast, et ma poleks soovinud, vaid kuidagi ei tulnud,» rääkis Vaher lähemalt.

Vaher lisas, et oli nagu kirjanik, kes tahtis kirjutada raamatut, kuid sissejuhatusest kaugemale ei jõudnudki. Selle aasta jaanuaris sündis aga esimene tema enda kirjutatud viis. «Kuidagi sellest ajast peale on muusika jube hästi voolanud,» tõdes Margus.

Muusiku loomingulisel avanemisel oli kolm komponenti. «Üks oli üks müstiline, teine oli võrdlemisi luuleline ja poeetiline armastus ja kolmandaks oli see, et ma otsustasin hakata yes-maniks,» paljastas ta.

Nimelt otsustas laulja möödunud aastal, et võtab vastu kõik pakkumised ja ei pane millelegi kätt ette. «Sealhulgas loobusin hinnangute andmisest. Varem oli minu elu rohkem must valge ja kui ma olen sellest välja vupsanud, on elu palju ilusam,» rääkis Vaher.

Foto: Liis Treimann

Vaata järele, mida põnevat saates toimus ja mis värskeid hitte Margus Vaher esitas!

Foto: Liis Treimann

Saatejuht Anu Saagim tänab rõivabrändi LINDEX!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles