Metsümiseja ennustab, kas talv jätkub või mitte

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punxsutawney Phil
Punxsutawney Phil Foto: SCANPIX

USAs ja Kanadas tähistatakse täna metsümiseja päeva (Groundhog Day) ning selle looma abil ennustatakse, kas talv jätkub või saabub üsna peatselt kevad.

Metsümiseja ennustuskeskus asub USAs Pennsylvanias Punxsutawneys ning sealne kuulus metsümiseja on Punxsutawney Phil, edastab AFP.

Üritus algab kell 7.00 kohaliku aja järgi.

Talve jätkumise või lõppemise teada saamiseks meelitatakse metsümiseja pesast välja. Kui ilm on pilves ning metsümiseja varju ei näe, siis peaks talv peatselt lõppema. Kui aga ilm on päikeseline ning vari on hästi näha, peaks talv kestma veel kuus nädalat.

Selline ennustamine põhineb Põhja-Ameerika saksa sisserännanute traditsioonidel.

Selle tõttu räägitakse Punxsutawney üritusel kohalikku saksa dialekti ning need, kes seda ei oska peavad «trahvi» maksma. Seal on korjanduskauss, kuhu nad saavad münte panna.

Metsümiseja ennustused said kuulsaks pärast 1993. aastal valminud filmi «Groundhog Day», milles mängis peaosa Bill Murray. Ta kehastas ülbet tele ilmaennustajat Phil Connorsit, kes sattus aina uuesti elama sama päeva otsast peale, sattudes déjà vu tsüklisse. See pani ta oma elu üle järele mõtlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles