Uue maailma festivalil rajatakse omaalgatuslik rattatee

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Festivali ajaks rajatava rattatee pikkus on 282 meetrit.
Festivali ajaks rajatava rattatee pikkus on 282 meetrit. Foto: Tallinna veebikaart

Sel nädalavahetusel aset leidava Uue maailma tänavafestivali raames rajatakse kodanikualgatuse korras Väike-Ameerika tänavale kodanikualgatuse korras rattatee.


«Väike-Ameerika tänava ühesuunaline osa, Tehnika tänavast kuni Kesk-Ameerika tänavani saab festivali ajaks rattatee,» ütles festivali korraldaja Madle Lippus. «Eraldame rattatee lillepottide ja pinkidega sõiduteest. Siis on ratturitel ka ilus sõita.»

Väike-Ameerika tänav on Kristiine-Nõmme-Mustamäe ja kesklinna vahel kurseerivate ratturite jaoks oluline liiklusarter. Seda kasutavad paljud Tallinna Tehnikakõrgkooli õppurid, kes teisel pool raudteed asuvatest ühiselamutest Väike-Ameerika ja Pärnu mnt ristmikul asuvasse kooli ja tagasi väntavad.

«Idee luua Väike-Ameerika tänavale jalgrattatee on alguse saanud Tallinna Tehnikakõrgkoolist, kus rattaga koolis käivad õppejõud ja õpilased selle vajadust eriti tunnetavad,» rääkis kooli ehitusteaduskonna lektor Rene Pruunsild. «Kevadel algatati TTK ehitusteaduskonnas Väike-Ameerika jalgrattatee projekt ning alustati ka allkirjade kogumist selle toetuseks. Tore, kui inimesed saavad oma silmaga näha, mida me toetuste kogumisega püüame saavutada.»

Demo-rattatee rajamine on võimalik tänu sellele, et festivali ajal on kõnealune tänavalõik tavaliiklusele suletud. Tavalisel ajal kasutavad tänavat parkimiseks ümberkaudsete majade elanikud.

«Ongi kavas seda liikluskorraldust väheke muuta ja ühel pool tänavat parkimine ära keelata,» jätkas Pruunsild. «Nii linna kommunaalamet kui transpordiamet on kahe käega rattaraja poolt, aga kõige suurem probleem ongi parkivad autod. Seetõttu tuleb parkimiseks lahendusi leida. Oleme TTKs teinud monitooringut ja selgub, et ristuvatel tänavatel on parkimine märksa hõredam kui Väike-Ameerikas. Lisaks on selle tänava kahesuunalise osa majade hoovid tihti üsna kasutamata ja ka majade taga on sopistused, kuhu ei pargita.»

Pruunsilla sõnul oleks tuleviks hea autode parkimine hoovidesse ja majade taha suunata, et ratturitel oleks mugavam.

Uue maailma tänavafestival toimub 4. ja 5. septembril. Oma telgiga osaleb ka TTK esindus, seal on asjahuvilistel võimalik rattatee rajamise projektiga tutvuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles