Hommikujooks? Teadlaste sõnul tasuks treeninguga oodata pärastlõunani

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ühendkuningriigi Birminghami ülikooli uuring näitas, et hommikune tervisejooks ei ole nii efektiivne ja ei treeni keha nii palju kui pärastlõunane või õhtune.

Põhjus selles, et hommikul keha alles ärkab ning selleks kulub aega, kirjutab Daily Mail.

Uurijate sõnul ei sõltu hommikujooksu vähene efektiivsus sellest, kas ollakse lõoke või öökull.

«Äratuskell heliseb kell 6.00. Siis veetakse end jooksma kui organism alles pooleldi magab. See ei ole kasulik,» selgitati.

Teadlaste kinnitusel jõuavad kehalised võimed tippu keskpäevaks.

Briminghami ülikoolis uuriti 20 professionaalset sportlast ning nende kehalisi võimeid. Neile tehti ajavahemikul kella 7.00 – 10.00 kuus kehalist katset.

Samuti paluti  neil täita küsimustik, mille järgi saadi teada, kas tegemist on lõokese või öökulli tüüpi inimesega või nende kahe vahele jääjaga.

Ilmnes, et katsetes olid lõokesed keskpäevasel ajal kõige edukamad. Öökullid olid aga kõige edukamad õhtul kella 20.00 paiku. Nende kahe vahele jääjate võimed olid tipus pärastlõunasel ajal kella 16.00 ajal.

Ajastus oli eriti tähtis öökullide jaoks, sest kui nad sunniti treenima hommikul, siis olid nende tulemused 26 protsendi võrra viletsamad.

Sama kehtis ka lõokeste kohta, kuigi nad olid märgatavalt kauem üleval olnud kui öökullid.

Uurija Roland Brandstaetteri sõnul näitavad uuringutulemused, et inimesed peaksid jälgima oma kehakella, mitte käe- , laua- ega elektronkella.

«Meie igas rakus on põhimõtteliselt kell. On ajukell ja on teiste organite kell. Kõik meiega toimuv allub kehakellale,» selgitas teadlane.

Uurija sõnul saab lihtsalt teha kindlaks, kas inimene on lõoke või öökull. Selleks tuleb jälgida, millel hommikul ärgatakse ning kui kaua ärkamine aega võtab.

Lõokestel võtab ärkamine aega umbes 30 minutit, kuid öökullidel võib kuluda  6 -7 tundi enne kui nad end täiesti ärkvel tunnevad.

Uurija arvates mõjutavad need väiksed nüansid ka sportlasi, kes peavad väga täpselt oma kehakella jälgima, sest vaid nii on võimalik parimaid tulemusi ja võitu saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles