Ehtekunstnik Tanel Veenrel ilmub autoriraamat

Meisi Volt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ehtekunstnik Tanel Veenre autoriraamat «Käeulatuses/Handful» on pihtimuslik vaade kunstnikuks olemise ilule ja valule. Mahukas 264-leheküljelises teoses koonduvad mõtted, pildid, ehted ja inspiratsioon tervikuks, mille taga võib aimata kunstniku ürgset tungi mõista paremini iseennast ja teda ümbritsevat maailma. Raamatu kirjastab mainekas Saksa kunstiraamatute kirjastus.

Meediumiks sel eneseavastuse retkel on kunstniku käed, läbi mille tunnetatakse, õpitakse ja avastatakse, kaaslasteks leplikkus, empaatiavõime ja avatud süda. «Loomine on minu jaoks eksistentsiaalne paratamatus, ühtaegu lõputute kahtluste allikas ning suur ja puhas loomise lust. Minu üks suuremaid hirme on mõista, mis on oluline ja mis mitte, mis tõene ja mis väär. Kuid seniks, kuni mulle seda teadmist pole antud, on kõigel lubatud peegelduda kõiges: ambivalentsena ja piirideta mõistmist pakkuvana. Ma usun, et just vastuoludes vilksatab tõde kõige ehedamalt või pigem: see annab võimaluse elu tajumiseks erinevate nurkade alt,» rääkis Tanel Veenre.

Foto: Tanel Veenre autoriraamat

Erakordne on fakt, et raamatu kirjastab mainekas Saksa kunstiraamatute kirjastaja Arnoldsche Art Publishers ning selle rahvusvaheline esitlus toimub 14. märtsil Münchenis. Eestis on raamat saadaval alates veebruarist hinnaga 35 eurot. Raamatu on kujundanud Angelika Schneider.

Foto: Tanel Veenre autoriraamat

2015 aasta algas Tanel Veenrele mitmete kaugete väljakutsetega. Jaanuaris 2015 avas ta kaks soolonäitust Aasias: «Solos, part IV» Bangkoki galeriis ATTA ja «Organic Manic» PIN sstuudio galeriis Kaohsiung Art Centre`is. Mõlemad näitused on osa dialoogist Rootsi ehtekunstnik Märta Mattssoniga, mis sai alguse möödunud aasta märtsis Münchenis.Lisaks on Tanel Veenrel käesoleval hetkel avatud ka mitu olulist muuseuminäitust. Kuni 10. maini on Arnheimi muuseumis Hollandis avatud näitus „Beauty of the Beast“, kus on väljas 20 kunstniku taksitermiaga seotud looming (Ted Noten, Julia DeVille, Kate McGwire, Idiots jpt). Tanel Veenrelt on seal väljas merihobudest ja linnutiibadest loodud tööd.

Foto: Tanel Veenre autoriraamat

Viini MAK muuseumis on 29. märtsini avatud Euroopa juhtivate ehtekollektsionääride Karl ja Heidi Bollmanni kogudest näitus  «Jewellery 1970–2015: Bollmann Collection», kus 206 esitletud kunstniku seas ka Eesti ehtekunstnike Kadri Mälgu ja Tanel Veenre looming.

Tanel Veenre (s 1977) on rahvusvaheliselt tunnustatud Eesti ehtekunstnik, kelle loomingut esindavad tippgaleriid USAs, Rootsis, Kanadas, Türgis, Belgias, Brasiilias, Hollandis ja Lätis. Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kultuuriministeerium, hooandjad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles