Colosseumi külastajad leidsid istekoha sissepääsudel olevate numbrite järgi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rooma Colosseum väljast
Rooma Colosseum väljast Foto: SCANPIX

Itaalia Rooma kuulsa antiikse Colosseumi amfiteatri restaureerijad avastasid, et külastajad leidsid oma koha sissepääsudel olevate numbrite järgi.

Punase värviga tehtud numbreid on seni näha, edastab Discovery News.

Restaureerijad märkasid punast värvi ladina numbreid ning ilmnes, et need viitasid millises sektoris kohad olid.

«Tegemist on erakordse avastusega, sest me ei arvanud, et neist numbritest midagi alles on,» lausus Colosseumi juht Rosella Rea.

Vana-Roomas saadi punast värvi savimineraalidest ja raudoksiidist ning Colosseumi sissepääsudel võidi uuendada numbreid iga 2 – 3 aasta järel.

Avastus näitab, kuidas roomlased leidsid Colosseumis oma istekoha kui nad läksid vaatma gladiaatorite võitlusi või avalikke hukkamisi.

«Colosseum mahutas 50 000 pealtvaatajat. Pealtvaatajad said pileti, millel oli kirjas, millises sektoris ta istuda saab ning millisest väravast siseneda,» selgitas Rea.

Ta lisas, et ka istmete read olid nummerdatud ning kohad jagati vastavalt seisusele.

Rooma keisril oli oma privaatala, mida turvasid ta ihukaitsjad.

Rooma poliitilisel eliidil olid kohad, kust avanes areenile parim vaade, neile järgnesid kõrgklassi ärimehed ja valitsusametnikud. Pööbel pidi leppima kõige viletsamate paikadega.

80. aastal pKr valminud Colossumi renoveeritaks 33 miljoni dollari eest. Selle käigus eemaldatakse iidselt ehitiselt sajanditega kogunenud mustus ja tööstusjäägid.

Wikipedia: Colosseumi põhiplaan on ellipsikujuline.

Areeni originaalmõõtmed olid 86 korda 54 meetrit  ning kõrgus oli 48,5 meetrit.

Peamised ehitusmaterjalid olid lubjakivist tellised, mille paikaladumisel ei kasutatud mörti, vaid kivid on üksteisega ühendatud raudklambritega. Viimaste sajandite jooksul on ehitise säilimise huvides parandatud seda kaasaegsete ehitusmaterjalidega, kuid mis siiski selgelt eristuvad Colosseumi esialgsest ehitusstiilist.

Colosseum on neljakorruseline. Kolmel alumisel korrusel on välissein ehitatud kaaristuna, igas 80 kaart. Sammaskäiguga ülemisel korrusel oli 240 mastipuud, mille külge kinnitati päikesepurjed. Need sai ereda päikese korral varjuna ette tõmmata.

Areeni all asusid gladiaatoritele mõeldud ruumid, koridorid, loomapuurid ja rekvisiidiruumid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles