Video: astronoomid avastasid päikesesüsteemi, mille kõrval meie oma on «beebi»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teadlased avastasid päikesesüsteemi, mille vanus on 11,2 miljardit aastat
Teadlased avastasid päikesesüsteemi, mille vanus on 11,2 miljardit aastat Foto: Youtube

Rahvusvaheline astronoomide meeskond teatas eile, et nad avastasid uue päikesesüsteemi, mille kõrval on meie oma väga noor.

Tegemist on tähest ja viiest kiviplaneedist koosneva süsteemiga, mille vanus on umbes 11,2 miljardit aastat, edastab AP.

Arvatakse, et universum tekkis umbes 13,8 miljardit aastat tagasi.

Meie päikesesüsteemi vanus on vaid 4,5 miljardit aastat. Tegemist on seni leitud päikesesüsteemidest vanimaga.

Uue süsteemi viis planeeti on väiksemad kui Maa. Suurim planeetidest on Veenuse suurune ning kõige väiksem natuke suurem kui Merkuur.

Need planeedid teevad tiiru ümber oma tähe kümne päevaga. See näitab, et planeedid on päikesele liiga lähedal, et neil võiks elu olla.

«Varem ei ole me sellist päikesesüsteemi leidnud, see on ainulaadne. Tegemist on elu lõppu jõudnud tähega, mille ümber on võrdlemisi väikesed planeedid. Üllatavaks on see, et selline kiviplaneetidega süsteem tekkis üsna universumi algusajal,» selgitas Sydney ülikooli astronoom Daniel Huber.

Briti Birminghami ülikooli juhtuvteadlane, astroseismoloog Tiago Campante sõnas, et enam-vähem  Maa suurusega planeetide tekkimine nii kaua aega tagasi näitab universumi arengut uues valguses.

Campante tegi kindlaks süsteemi vanuse.

Teadlased kasutasid uue süsteemi uurimisel USA kosmoseagentuuri NASA planeediotsijat Keplerit.

Lüüra tähtkujus asuva süsteemi täht sai tähiseks Kepler 444.

Kepler on seni avastanud üle 1000 eksoplaneedi ning umbes 4200 eksoplaneedi kandidaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles