Kapoti-Kalev noomib etiketiõpetaja Maaja Kallast liigse peenutsemise pärast

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalev Rebane aka Kapoti-Kalev peab  etiketõpetaja Maaja Kallast mõttetuks  peenutsejaks
Kalev Rebane aka Kapoti-Kalev peab etiketõpetaja Maaja Kallast mõttetuks peenutsejaks Foto: elu24.ee

Kalev Rebane, üldsusele ehk rohkem tuntud, kui uljaspea Kapoti-Kalev soovitab  meie kurikuulsal etiketiõpetajal Maaja Kallastil kahvli ja noa õigesti käes hoidmise asemel rohkem tähelepanu pöörata südamlikkusele ja siirusele. 

Kalev Rebane: Etiketiõpetaja Maaja Kallast on kindlasti väga tore ja armas inimene. Kuulasin teda ETV saates Ringvaade.

Kapoti-Kalevi suust võib see jutt ehk pisut kummaline tunduda, kuid püüdke näha puude taga metsa.

Loomulikult on parem elada, kui Sinu ümber on tähelepanelikud inimesed. Ilmselgelt on viisakate kodanikega riik tunduvalt tervem kui enesekesksete kaabakate oma.

Kuid kurb, et sõnu «kombed» ja «viisakus» kuuleb enamasti vaid õpetaja Maaja Kallasti suust. Ja nii kohutavalt pinnapealses tähenduses.

Mõtestada kombed etiketiks on vale. Lausa ühiskonda lõhkuv. Kombed on ju lõpmatult palju rohkem. Ladina keeles morality, kreeka keeles ethos on sama tähendusega: käitumine, harjumused, kombed, karakter.

Mitte lihtsalt kambavaim ja ühiskonna tsement, vaid inimene ise. Nii nagu me loomadest erineme oma õppimisvõime poolest - üksteise käitumist ahvides. Labaselt öeldes. Mis ongi komme, harjumus, tava, normaalne.

Käitumine kujuneb harjumusteks ja harjumused joonistuvad iseloomu ehk karakterisse. Keegi ei saa teha midagi muud kui käituda. Õigesti või valesti.

Sõnad «käitumine», «kombed», «karakter» kuuluvad samasse kategooriasse sõnadega «elamine», «elu» või «Jumal». Etikett sinna kategooriasse ei kuulu.
 

Lauakombed ei määra äri, veel vähem diplomaatilise kohtumise tulemust. USA kunagine president George Bush oleks võinud palja tagumikuga Eesti presidendiga kohtuma tulla, Eestil on ikkagi NATO kaitset vaja.

Tühi-tähi, nagu kummas käes on kahvel; kes kõnnib ees, kes taga; vabandust, aitäh, palun jne. Ma ei ütle, et see pole tähtis. Kuid absoluutselt mitte ligilähedanegi sellele, mis TEGELIKULT käitumise juures tähtis on.

 

Tähtis on optimistlik, aus ja südamlik karakter. Vaimselt terve indiviid.
 

Ja praktikas on lihtsad inimesed - maainimesed, tööinimesed - nendele ideaalidele tihti palju lähemal kui peenutsejad.

Kogemus näitab, et inimesed, kes etiketist midagi ei teagi, on tihti palju siiramad, ausamad, sügavamad. Võib-olla naiivsemad, kuid kindlasti  südamlikumad ja lahkemad. Lihtsalt ilusamad inimesed. Ma ütleks - viisakamad.
 

Ei saa ju võrrelda siirast südamlikku tähelepanu läila raamatutarkusega.
 

Upsakad armastavad ennast liiga palju, et tuua tõelisi ohvreid kellegi/millegi muu kui iseenda nimel.

Just upsakus, kadedus ja argus on iseloomujooned, millest arvamusliidrid peaksid Eesti rahvast võõrutama. Mitte andma vale eeskuju vigade otsimise ja peenutsemisega.



Kalev Rebane
SA Tammejuure Mõttekoda

 

Mida arvad etiketist Sina?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles