Šveitsi suusakuurort Saint-Moritz venelastest rikkurite puuduse üle ei kurda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saint-Moritz
Saint-Moritz Foto: SCANPIX

Šveits kõige ekslusiivsemaks ja luksuslikumaks suusakuurordiks peetav Saint-Moritz ei saa turistide puuduse üle kurta, ka mitte jõukate venelaste puuduse üle hoolimata Venemaad tabanud rublakriisist.

Lääneriigid kehtestasid Venemaale Krimmi annekteerimise ja Ida-Ukrainas toimuva tõttu majandussanktsioone, kuid rikkaid venelasi ei tundu need mõjutavat, edastab The Local.

Venelased on Šveitsi mäesuusavõimalustele kindlaks jäänud.

«Olen Saint-Moritzis suusatamas käinud kümme aastat ja ma ei kavatse oma harjumust muuta,» teatas Moskvast pärit ja Londonis tegutsev  47-aastane ärimees Leonid.

Teistes Šveitsi suusakuurortides on venelastest klientide osakaal langenud 30 protsenti, kuid see ei ole puudutanud Saint-Moritzit.

Olukord võib lähiajal siiski muutuda, kuna Šveitsi frangi kursimuutus muudab välismaalastele hinnad 15 protsendi võrra kallimaks.

«Võib oodata broneeringute ja reiside tühistamist ning see mõjutab talveperioodil Šveitsi turismi,» teatas Šveitsi turismiorganisatsiooni esindaja Veronique Kanel.

Vene ärimehe Leonidi sõnul läheb tema äri hästi. Venelane on suusakuurordis koos abikaasa ja kahe lapsega ning nad tellisid eksklusiivses restoranis neli trühvlipitsat, makstes igaühe eest 100 eurot.

Saint Moritzi elanikud kinnitasid, et nende äridel läheb hästi ning nende arvamusel on sel aastal venelastest suusaturiste 5 – 10 protsendi võrra rohkem.

Kohalik restoraniomanik Reto Mathis sõnas, et venelastest turistid annavad ta kaaviari- ja trühvlirestorani restorani sissetulekust praegu kaks kolmandikku.

Venemaal tekkis majandus-ja rahakriis nii majandussanktsioonide kui naftahinna languse tõttu.

Neid venelasi, kelle säästud on eurodes ja dollarites, see kriis ei puuduta.

«Meie üheksa viietärni hotelli on välja müüdud ja me pakume oma klientidele parimat,» lisas Šveitsi Engandin-Saint-Moritzi piirkonna turismiameti juht Ariane Ehrat.

Saint-Moritzi suusakuurorti ajalugu ulatub tagasi 1864. aasta septembrisse kui kohalik hotellipidaja Johannes Badrutt vedas kihla paika suvel külastanud inglastega, et need tulevad talvel tagasi. Ta lubas, et kui inglastele talvel Saint Moritz ei meeldi maksab ta neile kogureisi- ja majutusraha tagasi.

Need turistid tulid tagasi ja leidsid, et koht on talvel lumiste mägedega suurepärane. Saint Moritz sai elektrilambid 1878. aastal ning esimene jääkeegli võistlus toimus seal 1880. aastal.

1882. aastal toimusid Saint-Moritzis esimesed Euroopa iluuisutamise meistrivõistlused.

1856. aastal valminud Kulmi hotell on piirkonna üks eksklusiivsemaid. Selle praegune juht Heinz Hunkeler arvab, et nüüdsel suusahooajal tühistatakse umbes kaheksa protsenti venelaste poolt tehtud broneeringutest.

«Meil on kindel venelastest klientuur, kuid on ka neid, kes on loobunud endise taliolümpialinna Sotši kasuks,» teatas hotelli esindaja.

Möödunud aastal ööbisid venelased Šveitsi hotellides 578 656 korral ning pooled ööbimistest olid talvehooajal.

Šveitsi turismiametnike kinnitusel on kohalikes suusakuurortides aina enam turiste ka Hiinast, Brasiiliast ja Pärsia lahe jõukatest naftariikidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles