Tulekahju kustutamine kahjustas Tiziani maali

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vee tõttu kannatada saanud Tiziani maal «Taavet ja Koljat»
Vee tõttu kannatada saanud Tiziani maal «Taavet ja Koljat» Foto: SCANPIX

Itaalias Veneetsias asuvas kirikus sai tulekustutusvee tõttu kahjustada kuulsa kunstniku Tiziani maal.

Tiziani maal «Taavet ja Koljat» asub Santa Maria della Salute kiriku käärkambri laes, kirjutab The Telegraph.

See teos sai kannatada kui tuletõrjujad kustutasid kiriku kõrval asuvat hoonet. Tuletõrjujad olid sunnitud kasutama ka kiriku sprinklersüsteemi, mis teose veega üle ujutas.

Veneetsia muuseumide juht, kunstikriitik ja telesaatejuht Vittorio Sgarbi andis käsu 1544. aastast pärit maali kahjustuste ulatus kindlaks teha.  

Esmane uurimine näitas, et kahjustused ei pruugi väga suured olla.

Tulekahju tekkis möödunud pühapäeva öösel barokse basiilika kõrval asuvas vaimulikus seminaris. See 17. sajandist pärit kaheksanurkse kujuga kirik asub Suure kanali juures.

Tulekahju põhjus ei ole veel teada. Tiziani maal kujutab Koljati tapnud ja ta pea eemaldanud Taavetit, kes laiba juures palvetab.

Lisaks nimetatule on Santa Maria della Salute kirikus veel kaks Tiziani maali. Need tulekahju ega vee tõttu kannatada ei saanud.  

Santa Maria della Salute kirik ehitati 17. sajandil pärast Veneetsiat laastanud laiaulatuslikku katku. 1630. aasta katkuepideemia tappis kolmandiku linna elanikkonnast.

Tizian, kodanikunimega Tiziano Vecellio (1477 või 1480. aastad Pieve di Cadore – 27. august 1576 Veneetsia) oli itaalia maalikunstnik, kõrgrenessansi üks silmapaistvamaid meistreid.

Oli Venezia koolkonna tähtsaim esindaja. Tema teoseid iseloomustab  värvuste ja  pehmest heleda-tumeda  modelleeringust lähtuv  maalilisus.

Tizian viljeles usu- ja mütoloogiaainelist kompositsiooni ning portreemaali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles