Kuidas õpetajaid internetis kiusatakse – pilkevideod, istmikufotod ja pedofiilivaled

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Soomes tehtud uuring näitas, et kiusamine ei toimu vaid õpilaste vahel, vaid õpilased kiusavad väga julmalt ka õpetajaid.

Soome meediakasvatuse koordinaator Isabella Holm andis õpetajatele näpunäiteid, kuidas end «sotsiaalmeedia pimeda poole eest kaitsta», kirjutab iltalehti.fi.

«Paljud õpetajad häbenevad seda, kuidas õpilased nendega käituvad ja neisse suhtuvad. Internetikiusamine on psühholoogiline terror, mida ei pea üksinda taluma. Õpetajatel tasuks sellest teatada oma ülemusele,» lausus asjatundja.

Holm rõhutas, et õpilastele tuleks lisaks tavaainetele õpetada ka sotsiaalmeedia kasutamist teisi austaval viisil. Õpilastele ei tuleks tunnis nutitelefoni ja tahvelarvutit lihtsalt keelata, vaid rõhutada, et tunnis tuleb keskenduda ja olla viisakas, kuid sama moodi tuleb käituda ka sotsiaalmeedias.

Mida õpetaja peaks tegema, kui õpilane soovib Facebookis ta sõbraks hakata? Holmi sõnul peaks õpetaja seda väga kaaluma. Õpetajad on enamjaolt nõus õpilasi sotsiaalmeedias sõbraks võtma siis, kui tegemist on endiste õpilastega. Paljud õpetajad on lahendanud probleemi sellega, et on loonud ametialase profiili, millesse suhtutakse austusega.

Politsei sõnul jõuavad vaid vähesed kiusamisjuhtumid nendeni. Tegemist on väikekuritegudega, mida panevad toime alaealised.

Soome õpetajate ametiühingu teatel on aasta aastalt aina enam ette tulnud õpetajate julmi kiusamisi õpilaste poolt. Õpilased on näiteks teinud õpetajatest istmikupilte ja pannud need üles Facebooki, juures solvangud. Või siis teinud videoid, milles pilgatakse õpetaja kehaehitust ja õpetamismeetodeid. Samuti on olnud juhtumeid, milles õpetajaid on pedofiilideks tembeldatud.

Helsingi politsei esindaja Jarno Saarineni sõnul on nad lastevanematele aina enam pidanud loenguid interneti ja sotsiaalmeedia ohtudest.

«Vanemad võivad kontrollida oma laste mobiiltelefone, kuid see ei ole piisav. Minu teada ei ole veel mitte ükski laps andnud oma vanemaid kohtusse sellepärast, et vanemad on ta sõnumeid lugenud,» nentis politseinik.

Politseiuurija Jari Lindholm lisas, et laps ei pruugi aru saada oma seadusevastasest tegevusest sotsiaalmeedias.

«Politseisse jõudnud juhtumid on vaid jäämäe tipp. Internetis kiusamine on tihti varjatud kuritegevuse viis, mille eest ohvritel on end raske kaitsta,» selgitas Lindholm.

Ta lisas, et alaealiste puhul on raskem neid karistada.

«Näiteks elab üks 14-aastane oma viha sotsiaalmeedias välja, tekitades kiusatavale vaimseid ja hingelisi kannatusi, kuid teda saab vaid au haavamise eest noomida või siis tuleb vanematel maksta trahvi,» teatas politsei eisndaja.

Õpetajatel on õigus tunnist eemaldada tundi segavad õpilased, kaasa arvatud need, kes kasutavad nutitelefoni.

Helsinki-Uusimaa õpetajate organisatsiooni esindaja Janne Louhi sõnul on nutitelefonidest tekkinud probleem, kuna nii koolis toimuvat kui õpetajaid filmitakse salaja. Tihtipeale jõuavad need videod sotsiaalmeediasse juures solvav tekst.

«Teada on juhtum, mi õpetaja kummardus tahvli ees ning õpilane tegi ta istmikust pildi. Juba mõne aja pärast jagas ta seda sotsiaalmeedias, juures tekst «hoora perse». See juhtum jõudis politseisse,» teatas Louhi.

Sotsiaalmeedias leiab õpetajate kohta solvavaid lehekülgi, töödeldud fotosid, milles on segamini õpetajast tehtud fotod ja pornopildid ning isegi mõnitavaid muusikavideoid.

Ühe sellise muusikavideo teinud 16-aastane noormees sai 180 euro suuruse trahvi ning ta pidi õpetajale ta solvamise eest maksma veel 2500 eurot.

«Kui see looming, mida kasutatakse õpetajate solvamiseks kanaldataks õppimisse, siis võiks need õpilased tulevikus saada Nobeli preemiaid,» tõdesid õpetajad ja politseinikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles