Vulkaanipurse tekitas Tongal uue saare

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Möödunud kuul purskama hakanud Tonga vulkaan tekitas Vaiksesse ookeani uue saare.

Vulkaan asub Tonga pealinnast Nuku`alofast 65 kilomeetri kaugusel, edastab Discovery News.

Tonga maa- ja loodusvarade ministeeriumi teatel hakkas vulkaan üle viie aasta purskama 20. detsembril 2014.

Vulkaanil on kaks kraatrit, millest üks on asustama Hunga Ha´apai saarel  ja teine meres 100 meetri kaugusel rannast.

Vulkanoloogid jälgisid purskeid ning käisid olukorda kohapeal uurimas. Ilmnes, et vulkaanipurse tekitas uue saare, mille laius on üle ühe kilomeetri ning pikkus kaks kilomeetrit.

«Uuring näitas, et vulkaanipursete tagajärjel 400 meetri kõrgusele paiskunud laava ja kivimid moodustasid uue saare. Vulkaanipurse hävitas samas Hunga Tonga ja Hunga Ha´apai  saarte taimed ja puud,» teatasid eksperdid.

Happeline vihm sadas maha kümne kilomeetri raadiuses.

Vulkaanipurske tõttu on Tongale mitmed rahvusvahelised lennud peatatud. Asjatundjate arvates peaks vulkaan lähiajal rahunema.

Tonga asub Uus-Meremaast ligi 2000 kilomeetri kaugusel kirdes Vaikse ookeani niinimetatud tuleringil, kus toimub pidev tektooniliste plaatide kokkupõrge, mis tekitavad maavärinaid ja vulkaanipurskeid.

Wikipedia: Tonga koosneb 169 vulkaanilisest saarest, millest 36 on asustatud. Nad jagunevad kolmeks põhirühmaks: Vava‘u saared põhjas, Ha‘apai saared keskel ja Tongatapu saared lõunas. Saarte ulatus põhjast lõunasse on 800 kilomeetrit.

Pealinn Nuku‘alofa asub Tongatapu saarel, mis on Tonga suurima pindala (257 km2) ja rahvaarvuga saar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles