Ainuüksi terrorismikartus võib kaasa tuua surmaga lõppeva haiguse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Iisraelis tehtud uuring näitas, et ainuüksi terrorismi paaniline kartus võib tekitada haigusi, mis lõppevad surmaga.

Terrorismikartus mõjutab südant, muutes südametöö kiiremaks, edastab YLE.

See omakorda kasvatab mitmesugustesse südame-ja veresoonkonna haigustesse haigestumise ohtu.

Uuringus osales 17 380 hea tervise juures olnud iisraellast. Neist 4,1 protsendil diagnoositi terrorismikartusest tingitud südamerütmi häire.

Lisaks oli nende veres keskmisest rohkem c-reaktiivset valku (CRP), mida sünteesitakse maksas. Selle valgu kõrge tase viitab organimis olevale põletikule.

Arstiteadlaste sõnul oli nende uuring esimene selline, milles uuriti terrorismikartuse, südame- ja veresoonkonna töö ning haiguste tekke seoseid.

Südamelöökide abil saab ennustada südame- ja veresoonkonna haiguste teket. Teada on, et kiirem südametöö ja kõrgenenud vererõhk viitab haigustele.

Veel ei ole aga täpselt teada, millised konkreetsed füüsilised ja psüühilised faktorid kui terrorismikartus välja arvata, mõjutavad südametööd.

Maailmas tuleb terrorismi aina enam ette ning selle tõttu on oht, et kasvab ka veresoonkonna- ja südamehaiguste sagedus.

Terrorismi ei esine enam vaid teatud piirkondades ja seda ei saa ainult seostada islamiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles