Karri aitab kustutada halbu mälestusi ja hirmu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karri
Karri Foto: Wikipedia.org

USA New Yorgi ülikooli uuring näitas, et populaarne maitseaine karri võib aidata vabaneda halbadest mälestustest ja hirmust.

Karri koosneb kollajuure risoomist ehk kurkumist, koriandri ja mustköömne seemnetest, piprast, nelgist, muskaatpähklist, ingverist, kaneelist, köömnetest ja kardemonist, edastab Daily Mail.

Uuring näitas, et just kurkumi on see, mis takistab halbadel mälestustel tekkimast ning aitab kustutada juba eksisteerivaid hirmumälestusi.

Teadlased loodavad, et nende avastus aitab inimesi, kellel on hirmust tekkinud psüühilisi probleeme.

Uurijad tegid katse, milles harjutasid rotte heliga, mis tekitas neile hirmu. Sama heli mängiti hiljem rottidele, kellele oli antud tavalist toitu kui ka neile rottidele, kellele oli antud karriga toitu.

Teise grupi  rotid, kes oli saanud karrit, ei tundnud heli kuuldes hirmu. Oletatakse, et just karri hävitas nende hirmutava kogemuse mälestuse.

«Inimestel, kes kannatavad posttraumaatilise stressi ja teiste psühholoogiliste häirete käes, tasub süüa karriga toite, kuna karris sisalduv aitab vabaneda halbadest mälestustest,» selgitas uuringu juht Glenn Schafe.

Mälestused tekivad ajus neuronite uute ühenduste abil.

Mälestused ei  pruugi kaua püsida, kuid kui need salvestuvad pikaajalises mälus, siis on need püsivad.

Elus aga võib ette tulla juhtumeid, mille tõttu need halvad mälestused uuesti esile tulevad.

«Valusatest mälestusest on võimalik vabaneda ka õige toitumise abil. Meie uuring näitas, et selleks peaks toidus olema piisavalt karrit,» jätkas Schafe.

Kurkumit tuntakse ka ta põletikuvastasest toimest.

«Põletikke seostatakse mitmete haigustega alates allergiatest  ja veresoonkonnahaigustest kuni Alzheimerini. Kuid põletik võib mõjutada ka depressiooni, närvilisust ja posttraumaatilist stressi. Põletik mõjutab seega ka aju ning mälestuste teket,» jätkas uurija.

Varasema uuringu kohaselt aitab kurkumi ajurakke tervena hoida ning hoiab töökorras ka neuronite vahelised seosed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles