Euroopa kohus lükkas tagasi Stalini lapselapse kaebuse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Džhugašvili
Jevgeni Džhugašvili Foto: SCANPIX

Euroopa inimõiguste kohus lükkas tagasi Nõukogude Liidu diktaatori Jossif Stalini lapselapse kaebuse artikli suhtes, milles seisis, et Stalin oli «verejanuline kannibal».

Venemaa väljaanne Novaja Gazeta kasutas sellist väljendit oma artiklis, kus käsitleti Nõukogude Liidu juhi rolli 1940. aastal Poolas Katõnis toime pandud massimõrvas, edastab BBC.

Stalini lapselaps Jevgeni Džugašvili arvates rikkus see artikkel tema perekonna privaatsust ning tegemist oli laimamisega.  

Kremlit kritiseeriv Novaja Gazeta avaldas artikli 2009. aastal ning selles tõdeti, et Teise maailmasõja aja juhid, kaasa arvatud Stalin, on vastutavad 20 000 poolaka mõrva eest.

1953. aastal surnud Stalini kohta kasutati väljendit «verejanuline kannibal».

Stalini lapselaps läks väljaande vastu esmalt kohtusse Moskvas, kuid kaotas. Siis viis ta asja Euroopa inimõiguste kohtusse, kus ta teatas, et Vene kohus ei suutnud ta vanaisa reputatsiooni kaitsta.

See kohus nentis, et surnud isiku ründamine võib mõnevõrra kahjustada elus olevate sugulaste mainet ja õigusi.

Samas tõdeti, et Vene kohus suutis balansseerida edukalt ajakirjandusliku sõnavabaduse ja Stalini lapselapse õiguste vahel.

Aastaid oldi veendumusel, et Katõni massimõrva taga olid natsid.

Nõukogude Liidu ja Venemaa endine juht Mihhail Gorbatšov tunnistas 1990. aastal ning nüüdne Venemaa president  Vladimir Putin 2010. aastal, et Nõukogude Liidu juht andis käsu pooalkatest vangid tappa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles