Vaata! Millised on Eesti kanepikasvatajad?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Eesti kanepikasvatajate uuring»
«Eesti kanepikasvatajate uuring» Foto: Youtube´i video ekraanitõmmis

Alates möödunud aasta novembrist on internetis avatud anonüümne küsimustik, kus on Eesti kanepikasvatajatel olnud võimalus enda kohta levivaid müüte ümber lükata. Kuna huvi küsimustiku suhtes on olnud suur, on küsimustik lisanduvalt veel avatud kuni veebruari lõpuni. Praeguseks hetkeks on valminud aga video, kus saab näha küsimustikule antud vastuste lühikokkuvõtet. 

Küsimustik on koostatud ICCQ (International Cannabis Cultivation Questionnaire) põhjal, mida on läbi viidud USA-s, Kanadas, Belgias, Austraalias, Soomes, Taanis, Ühendkuningriigis, Saksamaal, Hollandis ja Uus-Meremaal. Küsimustiku küsimused puudutavad järgnevaid punkte – taustandmed, põhjused kanepi kasvatamiseks, kasvatamise meetodid, kogemused kanepi kasvatamisel, kanepi ja muude uimastite tarvitamine, kontaktid õiguskaitseorganitega ning teiste süütegude toimepanemine. Lisaks küsimustikule viiakse kanepikasvatajatega läbi ka intervjuusid, et lahata sügavamalt küsimustikuga esile kerkinud olulisemaid teemasid. Uuringus saavad osaleda kõik vähemalt 18-aastased eesti elanikud, kes on vähemalt korra illegaalset kanepit kasvatanud.

Euroopa uimastiseirekeskuse andmetel on 80% Eestis tarvitatavast kanepist kohalikult kasvatatud. Arvestades, et Eestis on Tervise Arengu Instituudi paikkonna tervisemõjurite uuringu kohaselt vähemalt viiendik elanikkonnast tarvitanud kanepit ja ligi 10% tarvitanud seda korduvalt, võib oletada, et kanepikasvatajate hulk Eestis on märkimisväärne. Seniajani ei ole aga Eestis läbi viidud ühtegi uuringut, mis hõlmaks kanepikasvatajate motivatsioone väljaspool kohtumenetlust. Samas on oluline, et inimestel oleks väljund oma ajendite reflekteerimiseks ka väljaspool olukorda, kus iga nende sõna võidakse nende vastu kasutada. Samuti on kanep kahtlemata üks vastuolulisemaid teemasid päevakorras.

Küsimustik on saadaval täitmiseks nii eesti kui ka vene keeles siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles