Kurjam! Tänu alkoholiaktsiisi tõstmisele said paljud Liviko töötajad sule sappa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liviko juht Janek Kalvi
Liviko juht Janek Kalvi Foto: Sander Ilvest

Alkoholiaktsiisi tõusu tõttu lõpetas Liviko lepingu 18 inimesega ja läheb üle osalisele tööajale

Foto: Martin Ilustrumm

Alkoholiaktsiisi hüppelise tõusu tõttu koondas AS Liviko eile 12 inimest ning lõpetas aastalõpu seisuga töö- ja töövõtulepingud veel kuue inimesega – kokku kaotas töö 18 inimest.

Samuti viib Liviko kogu tootmise terveks 2015. aasta esimeseks kvartaliks üle osalisele tööajale, vähendades tööaega tehases kolmandiku võrra.

Foto: Martin Ilustrumm

«Valitsuse alkoholipoliitika on pöördunud otseselt Eesti tootjate konkurentsivõime kahjustamisele – sagedane, suur ja raskesti prognoositav alkoholiaktsiisi tõstmine on saanud töötajate koondamise ja osalisele tööajale ülemineku näol esimesed tõsisemad tagajärjed. Eesti rahvusliku alkoholitööstuse järjekindlad hävitamise katsed ei vähenda paraku absoluutalkoholi tarbimist, vaid jagavad lihtsalt turgu ümber kange alkoholi tootjatelt lahja alkoholi tootjatele ja kodumaiselt kapitalilt väliskapitalile,» ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

Foto: Martin Ilustrumm

Eksportiva tööstusettevõttena ei ole Livikol võimalik keskenduda ärikeskkonna muutustest tingitud probleemide lahendamisele suurtel eksporditurgudel – Venemaal ja Soomes, vaid tegeleda tuleb palju suurema negatiivse majandusmõjuriga, milleks on Eestis läbimõtlematult ellu rakendatud maksuotsused. Tänastes globaalmajanduslikes oludes ei ole ettevõtluskeskkonna järsku halvenemist koduturul võimalik kompenseerida kiire kasvuga eksporditurgudel.

Foto: Liviko

«Kange alkoholi tootjaid ja alkoholi maaletoojaid ei kaasata aktsiiside tõstmisele eelnevale otsustusprotsessi juba ammu ning isegi väikesed, kuid ettevõtjatele olulised ettepanekud, mis aitaksid aktsiisitõusudega kaasnevat keerulist olukorda pisutki leevendada, on probleemi olemusse hetkekski süvenemata kõrvale heidetud,» ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi (pildil).

Mida sina asjast arvad?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles