«Kogujad» külastab prouat, kes kogub pissipotte ning Metsatölli trummarit

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokumentaalsaade «Kogujad»
Saatejuht Imre Kaas ja fotograaf Verner Puhm
Dokumentaalsaade «Kogujad» Saatejuht Imre Kaas ja fotograaf Verner Puhm Foto: Kanal 2

Täna kell 20:30 on Kanal 2s üllatav dokumentaalsaade «Kogujad», mis teeb ülevaate Eesti kõige pöörasematest ja põnevamatest kollektsioonidest. Näiteks kohtume mehega, kel kodus viissada fotoaparaati ja külastame daami, kelle kogus poolsada pissipotti.

Saatejuht Imre Kaas külastab paljude teiste seas prouat, kel on tõenäoliselt Eesti suurim ööpottide kogu. «Ta võtab asja tõsise innuga ja loodab oma 60. sünnipäevaks kokku saada täpselt 60 potti,» teab Kaas.

Oma otsingutes jõuame ka korterisse, mis on nagu tõeline fotomuuseum. Eluaegsel fotograafil Verner Puhmil on kodus üle viiesaja erineva fotoaparaadi, maailma esimestest peegelkaamerast KGB spioonikaamerani. Ansambel Metsatölli trummar Marko Atso kogus on tuhandeid vinüülplaate, muusik Toomas Toimeta kogusse kuulub aga üle saja erineva muusikariista, mida ta ka mängida oskab. Lisaks näeme nukkude, välgumihklite, raamatute ja muudegi põnevate esemete kollektsioone.

«See on ikka hämmastav, kui järjekindlalt ja hingestatult mõned kogujad oma kirge rahuldavad,» ütleb Kaas. «See ei ole lihtsalt vitriinkappi kogumine, vaid kohati piinliku täpsusega süstematiseeritud, katalogiseeritud ja pedantlikult korrastatud tegevus. Näiteks tehnikaloolane Margus Kruut omab täiesti ainulaadset kogu Eestis toodetud helikassettidest. Loomulikult ei puudu sealt ka kristliku pereansambli Sõnajalad legendaarsed üllitised, kuid milline oli esimene Eestis toodetud kassett – selle saab teada juba saatest,» lubab Kaas.

«Kogujad» on Kanal 2s täna kell 20:30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles