Ajakirjanik loobus kohvist ja tal tekkisid võõrutusnähud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

USA väljaande Huffington Post ajakirjanik oli enda sõnul kohvinarkomaan ning teda huvitas, mis juhtub kui ta kohvi joomisest loobub.

Enda kohta varjunime Dan Gentile kasutav mees kirjutas kohvist loobumise kogemusest blogis, kus tõdes, et tal tekkisid võõrutusnähud nagu narkootikumidest loobujatel.

«Kohv oli minu elus kesksel kohal ja tõi naeratuse mu näole,» teatas ajakirjanik.

Gentile on samas kohvi asjatundja, sest ta on kohvi teemal kirjutanud kümneid artikleid ning olnud parimate kohvikute valimisel kriitik.

«Ajakirjandusliku katse ja ning oma «julma» ülemuse nõudmisel loobusin nädalaks kohvist. Ma ei saanud siis üldse ergutavat kofeiini,» jätkas ajakirjanik.

Dan Gentile jõi tavapäraselt 2 – 3 tassi kanget kohvi päevas, kuid katseperioodil pidi ta jooma ürditeed.

Blogija pani kohvist loobumisel tekkinud kehareaktsioonid, tunded ja mõtted kirja. Tal tekkisid võõrutusnähud, millest esimeseks oli peavalu.

«Jõin esmakordselt oma elus ingveri-ürditeed. Mulle teed toonud ettekandja vaatas mind nagu oleksin ta vaenlane, kuna tavapäraselt tellitakse hommikul kohvi. Mu päev algas väga aeglaselt,» seisab mehe kirjutises.

Kogu esimese kohvist loobumise päeva oli tal loid, kuid samas närviline tunne.

Katse teisel päeval märkas Dan Gentile, et ta otsib kodus köögikapist kohvipakke. Ka teisel päeval oli tal peavalu.

Kohvi puudumine mõjus väsitavalt, sest õhtuks oli ta ilma kohvita rampväsinud.

Kolmanda katsepäeva hommikul ärkas ta reipana, olles kaheksa tundi maganud. Kuid olnud üks tund üleval, muutus ta väsinuks ja loiuks. Peavalu enam õnneks ei tekkinud.

«Joon juba kolmandat päeva ürditeed, mis teeb mu suu kuivaks,» jätkas kohvist loobuja blogi.

Neljanda päeva hommikul ei tundnud ta end kuigi värskena ja ta vajas reipamaks muutumiseks magusat.

«Söön kooke, et energiat saada,» nentis mees.

Katse eelviimane päev oli Gentile jaoks väga raske, sest neelud kohvi järele tahtsid võtta mõistuse.

«Väsimus on vähenenud, kuid kohviisu kasvanud. Vähendan kohvi vajadust, süües magusat,» kirjeldas ameeriklane.

Gentile sõnul olid tal kogu katse aja võõrutusnähud ning meeleolukõikumised.  

Jõudis kätte viimane katsepäev ning siis ta enam kohvi ei tahtnud.

«Just siis kui katse hakkas läbi saama, ei tundnud ma enam vajadust kohvi juua. Paar esimest päeva olid kohutavad, kannatasid peavalu ja väsimuse all. Mul ei olnud motivatsiooni tööd teha. Sain siis aru, et kohv oli minu käivitaja ja kohv oli ka töö eest «tasu»,» selgitas enda peal katsetanu.

Gentile arvates ei mõjutanud ta enesetunnet vaid see, et ta keha ei saanud kohvis sisalduvaid ergutavaid aineid.

«Tegelikult armastan ma kohvi puhul enim selle maitset ja hetke, mil saan seda nautida. Naudingu hetk tagas hea enesetunde,» nentis ajakirjanik.

Kohvi joomine tõstab pisut vererõhku, kuid selle mõju kaob pärast joomist 2- 3 tunni jooksul. Kohvis sisalduv kofeiin mõjutab une kvaliteeti.

Mõõdukat kohvi joomist ohtlikuks ei peeta, kuid kui juua suur kogus kohvi lühikese aja jooksul võib see terviseprobleeme kaasa tuua. Eriti veel siis kui kofeiiini kogus veres ületab 600 milligrammi. Kohvile tundlikel võivad tekkida südamega probleemid juba väga väikesest kohvikogusest.

Kohvis sisaldub aga ka kasulikke aineid, nagu näiteks B2- ja B5 vitamiine, mis mõjutavad ainevahetust ning juuste ja küünte kasvu. Samuti võib kohv kahandada maksatsirroosi ja diabeedi tekkeriski.

Kohvis on ka kaaliumit ja magneesiumit.

Terviseasjatundjad soovitavad päevas juua 1 – 2 tassitäit kohvi, sest selline kogus on ergutina kõige efektiivsem. Kofeiini kogus on veres suurim pool tundi pärast kohvi joomist. Ühes tassitäies kohvis on 80 – 100 milligrammi kofeiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles