Lumehelbeid ei ole lõpmatu arvu kujuga, vaid ainult 35 põhikujuga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erineva kuju ja mustriga lumehelbed
Erineva kuju ja mustriga lumehelbed Foto: clazzone.com

Aravatakse, et iga lumehelves on unikaalne ning ka unikaalse mustri ja kujuga.

Jaapani Kitami tehnoloogiainstituudi hiljutine uuring lükkas ümber teooria, et lumehelbeid võib olla lõpmatu arvu mustri ja kujuga, sest tegelikkuses on 35 põhikuju, mis varieeruvad 121 alamkategooriaks, edastab Daily Mail.

Teadlaste sõnul sõltub lumehelveste muster ja suurus õhutemperatuurist ja niiskusest.

Uuringus ilmnes, et lihtsama mustriga lumehelbed formeeruvad vähese niiskuse korral, keerulisema mustriga aga suurema niiskuse korral.

Teadlaste sõnul on lumehelbeid uuritud aastakümneid, kuid seni ei ole nende saladust lõpuni lahendatud, sest lumehelveste kristallide asetus on üsna keeruline.

Kui 1930. aastatel teati 21 lumehelbe kuju, siis 1950. aastatel oli teada olevate kujude arv kasvanud 42, 1980. aastatel 1960 ning 2013. aastaks 121 kujuni.  

Teadlastele ei paku lumehelbed huvi vaid nende kuju ja kristallide asetuse tõttu, vaid ka selle tõttu, et nende mustrit eeskujuks võttes saab luua silikoonkiude ja pooljuhte.

Lumehelveste uurimine liigitatakse kristallide uurimise krüstallograafia alla.

Lumehelveste mitmenurkse kuju annavad veemolekulid, mis liiguvad kuues suunas ja loovad korrapärasuse. Keskmisest ebatavalise kuju tekitavad aga veemolekulide vesiniksidemed.

Kui vesi jäätub, siis tekivad  ktristallstruktuurid tänu hapniku ja vesiniku aatomitele.

Kui jäätumisprotsess jätkub, siis kristallid suurenevad tänu uutele külmuinud veemolekulidele. Lõpuks tekib täisstruktuurne kristalliline lumehelves.

Lumehelbe kuju sõltub nii temperatuurist kui niiskusest.

Pikkade nõelasarnaste ja teravate kristallidega lumehelbed tekivad soojemate temperatuuride juures nagu näiteks miinus viis kraadi. Jahedamas nagu näiteks miinus 15 kraadi juures tekivad aga ümarama kujuga lumehelbed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles