Miks tasuks talvel õues sportida?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhjapoolkeral on talv ning paljudel on sel ajal raske end sundida värskes õhus sportima.

Soojad treening- ja jõusaalid tunduvad siis ahvatlevamad, kuid õues olemine võib kasulikum olla, kirjutab Huffington Post.

 Asjatundjate sõnul on väljas külmas treenimisel eeliseid, mida saalis treenides ei saa.

Talvel väljas liikumise kasulikkus:

Põletad rohkem kaloreid – jahedas ilmas liikumisega põletatakse rohkem kaloreid. Kui palju energiat kulub sõltub liikumisviisist, kiirusest ja kehakaalust. Kui tahetakse pühadeperioodil kogunenud liigsest kehakaalust kiiresti vabaneda, siis tasuks sageli õues külmas liikuda.

Tugevdab südant – jahedas ilmas töötab süda kiiremini ja tugevamalt ning kiirendab verevoolu. Regulaarne talvine väljas liikumine muudab organismi vähem külmakartlikuks ning vastupidavamaks.

Väljas sportimisega juuakse rohkem vett -  kui õues treenida ja liikuda, siis tuleks juua piisavas koguses vett, et organismis ei tekiks veepuudust. Jahedas ilmas ei pruugita veekaotust ja janu tekkimist nii hästi tunda kui soojemas ilmas. Selle tõttu tasuks nii enne kui pärast trenni piisavas koguses vett juua. Vesi aitab organismil paremini treeningust taastuda, kuid ka puhastab organismi.

Jahe ilm karastab – esmased treeningud õues jahedas ilmas võivad tunduda ebameeldivad. Võib tekkida tunne, et külmus ja niiskus  läheksid nagu luudesse. Kui keha on jahedas olemisega harjunud, kaob ka ebamugavustunne ning liikumist hakatakse nautima. keha karastub selle läbi.

Õues liikumine muudab energilisemaks  - talvel jahedas ilmas olemine kahandab stressi, tõstab tuju ja muudab energilisemaks. Külmas ilmas on mingil määral kergem treenida kui soojemas ilmas. Väljas liikudes hakkab keha rohkem tootma õnnehormoone, mis tõstavad tuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles