Soomlased käisid Mont Blancil saunamõnusid nautimas

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlased püstitasid Mont Blancile ajutise sauna
Soomlased püstitasid Mont Blancile ajutise sauna Foto: SCANPIX

Seiklushimulised soomlased püstitasid Euroopa kõrgeimale tipule Mont Blancile ajutise sauna.

Neljast mehest koosnev meeskond jõudis Prantsusmaal Mont Blanci tippu möödunud nädala laupäeval, kirjutab The Telegraph.

Soomlased püstitasid saunatelgi 4810 meetri kõrgusele merepinnast. Soomlaste saunatelk ja sinna juurde kuuluv ahi oli disainitud spetsiaalselt kasutamiseks kõrgusel, kus hapnikku on märgatavalt vähem.

Soome seiklejad rihtisid oma mäele jõudmise nii, et nad saaksid seal miinuskraadide juures saunamõnusid nautida enne koitu ja siis näha päikesetõusu ajal seal avanevat vaadet.

«Saun läks üsna kuumaks, selle tõttu oli väljas lumega end jahutada ja pesta üsna mõnus,» lausus üks mägironijatest Kari Härkönen.

Pärast sauna võtmist pandi riided selga tagasi, korjati saun kokku ning hakati mäest alla laskuma.

4810-meetrine Mont Blanc on Euroopa, Euroopa Liidu ja Alpide kõrgeim mägi.

Mont Blanc asub Alpides Prantsusmaa, Itaalia ja Šveitsi piiril. Kõrgeim tipp  on Prantsusmaa väitel Prantsusmaal, Itaalia väitel Prantsusmaa ja Itaalia piiril. Mäetippu katab igilumi ja sellest tuleb ka mäe nimi.

Mont Blanci kõrgus muutub. 2007. aastal oli see 4810,9 meetrit, 2004. aastal 4807,5 meetrit, 2001. aastal 4810,4 meetrit ja 1984. aastal 4807 meetrit.

Kaljupind kerkib 4792 meetrini ja on enam-vähem muutumatu, kuid muutub igijää ja lumekihi paksus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles