Luxorist leiti Osirisele pühendatud hauakamber

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptusest leitud hauakamber
Egiptusest leitud hauakamber Foto: SCANPIX

Egiptuse meedia teatas möödunud nädalalõpul, et Prantsuse-Tšehhi arheoloogidemeeskond avastas kaks seni teadmata hauakambrit.

Arheoloogide kinnitusel oli üks hauakamber pühendatud jumal Osirisele, teine aga tundmatule kuningannale, edastab news.com.au.

Kuid just Luxorist avastatud Osirise hauakamber paelus arheolooge enim, sest tegemist oli sümboolse matmispaigaga, mida kasutati vaarao kui jumala asemiku maa peal võimu kindlustamise rituaalide läbiviimiseks. 

Egiptuse antiigiasjade minister Mamdouh al-Damaty sõnas, et hauad pärinevad 25. dünastia ajast (746 – 653 eKr).

Osirisele pühendatud hauakamber oli nagu tavapärased vaaraode hauakambrid, kuid selles on ebatavaline põhiruum, milles on viis sammast. Tagumises kambris on Osirist kujutavad kujud ning reljeefid nuge hoidvatest deemonitest, kes arheoloogide arvates kujutavad haua kaitsjaid.  

Osirise hauakambri jälile jõudis 1880. aastatel Prantsuse arheoloog Philippe Virey, kuid siis jäi see lõpuni uurimata.

Legendi kohaselt tappis jumal Osirise ta rivaal Set, kes tahtis Osirise asemel saada jumalate juhiks.

Osiris meelitati sarkofaagi ning visati Niilusse. Set leidis hiljem Osirise surnukeha ning lõikas ta 14 tükiks, saates tükid Egiptuse erinevatesse paikadesse.

Tiivuline jumalanna Isis leidis 14 kehaosast 13 ning äratas Osirise uuesti ellu.

Arheoloogid leidsid Luxorist ka senitundmatule kuningannale pühendatud matmispaiga. Oletatakse, et tegemist  4500 aastat tagasi Vana-Egiptuses valitsenud vaarao Neferefre naisega.

Kuninganna hauakamber leti Vana Riigi nekropolist Abu Sirist, mis jääb Kairost edelasse.

Arheolooggide sõnul ei olnud nimetatud vaarao naise nimi Khentakawess III varem teada. Nime graveeringud leiti hauakambri seintelt.

Tšehhi arheoloogi Miroslav Barta sõnul on nüüd leitud kuninganna hauakamber osa vaarao Neferefre matmiskompleksist.

Arheoloogid leidsid sealt ka 30 hauapanust, millest 24 olid kivist ning ülejäänud vasest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles