Amal Clooney riskis Egiptuses vahistamisega

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George Clooney ja Amal Alamuddin
George Clooney ja Amal Alamuddin Foto: SCANPIX

Inimõigustega tegelev advokaat Amal Clooney riskis Egiptuses vahistamisega, kuna ta kritiseeris riigi valitsust.

36-aastane aktivist kaitses ühte kolmest Al-Jazeera ajakirjanikust, kes Egiptuses vangi pandi. 

Rahvusvahelisele Advokaatide Assotsiatsioonile kirjutatud raportis rõhutas Clooney, et Egiptuse kohtusüsteem võiks valitsusest rohkem lahus olla. Teda hoiatati, et kui ta selle arvamuse avaldab, riskib ta vahistamisega.

«Kui läksin raportit avaldama, sain kohe keelu seda Kairos teha. Nad küsisid: «Kas see aruanne kritiseerib armeed, õigussüsteemi või valitsust?» Ütlesin, et jah. Nad teatasid: «Noh, siis võidakse sind arreteerida.»,» meenutas Clooney.

Ajakirjanikud Mohamed Fahmy, Peter Greste ja Baher Mohamed mõisteti mullu juunis vangi seitsmeks kuni kümneks aastaks. Sel nädalal selgus, et meeste kohtuasi läheb taasläbivaatamisele. Clooney sõnul ei muutu meeste jaoks ilmselt midagi, sest ametnikud saavad ise valida, milline kohtunik ajakirjanike üle otsuse langetab.

«Selle süsteemi tulemusi oleme näinud kõnealuse juhtumi puhul, kus hoolikalt valitud vandekohust juhtis kohtunik, kes on tuntud eriti julmade otsuste poolest. Praegune ei erine sellest millegi poolest,» seletas Clooney.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles