Vulkaanipurse oli viimaseks piisaks, mis hävitas neandertallased?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neandertallaste rekonstruktsioon
Neandertallaste rekonstruktsioon Foto: SCANPIX

USA California ülikooli uuring näitas, et massiivne vulkaanipurse 40 000 aastat tagasi ei olnud neandertallaste väljasuremise otseseks põhjuseks, vaid oli niiöelda viimaseks piisaks.

Praeguse Itaalia Campagna ala toimunud vulkaanipurse kattis suure ala laavaga ning õhku paiskus palju tuhka, kuid samas ei alanenud Euroopas temperatuur niivõrd, et selle tõttu oleksid neandertallased massiliselt surnud, edastab Live Science.

Neandertallaste kadumise mõistatus on seni lõpuni lahendamata.

«Neandertallaste kadumine algas enne vulkaanipurset. Purske ajaks võis selle inimliigi arvukus olla märgatavalt kahanenud ning looduskatastroof tegi oma töö nende inimestel lõplikult hävinemisel,» selgitas uuringu üks autoritest Benjamin Black.

Neandertallased ja tänapäeva inimesed arenesid umbes 500 000 aastat tagasi ühisest eellasest. Kui nüüdisinimesed osutusid väga vastupidavaks, siis neandertallaste käsi nii hästi ei käinud. Nad surid välja millalgi 35 000 – 41 000 aastat tagasi.

Osa teadlasi on arvamusel, et neandertallaste ja nüüdisinimeste vahel tekkis toiduressursside pärast võitlus ning nüüdisinimesed tapsid neandertallasi sel määral, et see aitas nende kadumisele kaasa.

Teise teooria kohaselt said neandertallased ja nüüdisinimesed ühiseid järglasi ning need kaks inimgruppi sulasid lõpuks ühte.

Veel ühe teooria kohaselt toimus 40 000 aastat tagasi Itaalias tänapäeva Napoli lähedal vulkaanipurse, mis tõi kaasa kliima jahenemise.

Black ja ta kolleegid uurisid  Itaaliast pärit vulkaanilisi kivimeid  ja tegid kliimamudelid. Mudelid näitasid, et vulkaanipurske tagajärjel tekkis palju väävlit, mis paiskus õhku ning takistas päikesekiirtel maapinnale jõudmist. Selle tagajärjel kliima jahenes.

Uurijate sõnul langes kogu Euroopas temperatuur  5 – 10 kraadi võrra. Temperatuurilangus mõjutas ka neandertallasi, kes juba varasemast võisid olla haavatavad.

Black on veendunud, et neandertallaste väljasuremine oli alanud juba kaua aega enne vulkaanipurset.

Uurijate arvates sai neandertallastele saatuslikuks mitme negatiivse asjaolu kombinatsioon.

«Ootamatu keskkonnamuutus mõjutab ka selles elavaid olendeid ning neandertallased ja ka nüüdisinimesed ei olnud selle suhtes erandid,» jätkas Black.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles