Aasta vahetub: Londoni kesklinnas on pidu piletitega, Berliinis laulab David Hasselhoff

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Käes on aastavahetus ning 2014. aasta asemele saabub 2015.

Esimene paik maailmas, kuhu saabub uus aasta, on Vaikses ookeanis asuv Kiribati. 2015 toob ka uue euromaa – Leedu, edastab YLE.

Suurlinnades tähistatakse aastavahetust traditsiooniliste suurte rahvapidude ja ilutulestikuga. Kuna terrorioht on kasvanud, siis on turvameetmed karmimad.

Suurbritannia pealinnas Londonis toimub ka sel aastal suur ilutulestik, kuid sel aastal ühe erandiga. Seda saavad julgeolekukaalutlustel lähedalt jälgida vaid need, kes on lunastanud kümnenaelase pileti.

Thamesi jõe ääres toimuvale aastavahetuspeole on müüdud umbes 100 000 piletit.

Möödunud aastal tuli kohale pool miljonit inimest, kellest osa saatis politsei ülerahvastatuse tõttu ära.

Austraalias Sydneys on igal aastavahetusel olnud väga suurejooneline ilutulestik. Sel aastal aga varjutab uue aasta vastuvõtmist terrorikartus. Enne jõule võttis Sydney kohvikus Iraani päritolu isik kohvikukülastajaid pantvangi. Juhtumis kaotas elu kaks inimest – kohviku juht ja naiskülastaja, kes püüdis kaitsta oma rasedat sõbrannat.

Austraalia peaminister Tony Abbot sõnas, et luure andmetel on Austraalias terrorirünnakute oht kasvanud ning uued rünnakud on üsna tõenäolised.

Sydney linnapea Clover Moore rahustas sydneylasi öeldes, et olukord on kontrolli all ning uue aasta vastu võtmise üritusel on turvalisus tagatud.

Saksamaal Berliinis meenutatakse uue aasta vastu võtmisel ka 25 aasta tagust Berliini müüri murdumist. Brandenburgi väravate juures on vabaõhukontsert, kus astub kohalike staaride seas üles ka USA laulja ja näitleja David Hasselhoff, kes on Saksamaal väga populaarne.

USAs New Yorgis toimub vana aasta ärasaatmine ja uue aasta vastuvõtmine Time Square`il. Tegemist on nii ameeriklaste kui turistide seas populaarse üritusega.

Vähem tuntud on aga Põhja-Carolina vana aasta ära saatmise tava – opossumijaht. Loomakaitsjad on nõudnud selle julma tava lõpetamist.

Leedus aga võetakse kasutusele euro. Pärast keskööd näitab Leedu televisioon, kuidas peaminister Algirdas Butkevičius võtab Vilniuses rahaautomaadist esimesed eurosedelid.

Leedu üritusel osaleb ka Eesti peaminister Taavi Rõivas.

Aasta vahetub esmalt Vaikse ookeani aladel, sealt edasi Austraalias, Jaapanis, Tais, Venemaal, Euroopa riikides, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles