Ka banaanid võivad foobiat tekitada

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hammastele mõjuvad kahjulikult ka banaanid.
Hammastele mõjuvad kahjulikult ka banaanid. Foto: SCANPIX

Kui enamikule on banaanid meeldiv suutäis, siis on ka neid, kes neid puuvilju lausa kardavad.

Üks neist on 21-aastane inglanna Fran Dando, kellel on diagnoositud banaanifoobia, kirjutab Daily Mail.

Juba banaanide nägemine, mitte lõhn või maitsmine, tekitab naisele terviseprobleeme nagu hingamisraskused, oksendamine ja liighigistamine.

Dando banaanifoobia tekkis siis, kui ta oli seitsmeaastane.

«Mu vend tegi nalja ja pani banaani mulle voodisse. Kui magama heitsin, tundsin külje all midagi pehmet ja libedat. Ehmusin nii, et mul jäi hing kinni. Alates sellest ajast kardan banaane,» selgitas inglanna.

Naine ei kuuluta, et tal on banaanifoobia, kuid ta pereliikmed ja lähimad sõbrad on sellest teadlikud.

«See on täiesti absurdne kartus. Olen proovinud sellest vabanemiseks igasuguseid asju, kuid seni pole see foobia üle läinud,» lausus Dando.

Mingi edasiliikumine on siiski toimunud. Naine suudab oma kaheaastasele pojale Harrisonile anda banaani -  kummikindad käes.

Foobia on haiguslik kartus või pelg mingi olukorra, eseme või nähtuse suhtes.  Tekib tavaliselt psüühilise trauma tagajärjel.

Foobses situatsioonis tuntakse kõrgenenud ärevust, mis väljendub kehaliste sümptomitena.

Kõige sagedasemad foobiad on hirm kõrguse ees – akrofoobia, hirm ämblike ees - arahnofoobia, hirm suletud ja kitsaste kohtade ees – klaustrofoobia, hirm pimeduse ees – ahluofoobia ja hirm lendamise ees – aviatofoobia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles