Müsteerium jätkub: DNA analüüs näitas Himaalaja «lumeinimene» ei ole iidne jääkaru

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1951. aastal tehtud foto väidetavast lumeinimesest
1951. aastal tehtud foto väidetavast lumeinimesest Foto: Wikipedia.org

Nii teadlased kui amatöörid on püüdnud lahendada müstilise olendi lumeinimese saladust aastakümneid.

Lumeinimest on nähtud maailma erinevates mäestikepiirkondades, kirjutab Daily Mail.

Teadlased teatasid möödunud aastal, et nad lahendasid saladuse, sest lumeinimene olevat jääkaru kauge sugulane. Siis oletati, et see liik suri umbes 40 000 aastat tagasi välja.

Kuid uus DNA analüüs seadis selle teooria kahtluse alla.

Kahe karva uuring näitas, et need ei kuulu iidsele loomale, vaid tänapäeva jääkarule ja mäestikes elavale pruunkarule.

Seega ei pruugi mõistatuslik lumeinimene olla ebatavaliselt suur primaat ega ka varasemalt oletatud jääkaru ja pruunkaru hübriid, vaid hoopis pruunkaru alamliik, mis elab Himaalajas.

Karvauuringu viis läbi Briti Oxfordi ülikooli teadlane Bryan Sykes.

Sykesil oli kaks karva, millest üks pärines Lääne-Himaalajast Ladakhist ning teine 1287 kilomeetri kaugusel asuvast Bhutanist.

Teadlane kasutas uuringutes kõige nüüdisaegsemaid DNA teste ning võrdles tulemusi teiste loomade DNAga, mis on rahvusvahelises interneti geenipangas.

Sykesi sõnul leidis ta, et üks karvadest on 100 protsendi ulatuses tänapäeva jääkaru oma, teise puhul oli väike kahtlus.

Võrdluse tegi ta Norrast Svalbardist leitud jääkaru lõualuu DNAga. Tegemist oli 40 000 – 120 000 aasta taguse lõualuuga. Sel ajal olid jääkarud ja pruunkarud juba erinevad liigid.

Himaalaja karu on pruunkaru alamliik, mille esindajad elavad Himaalaja piirkonnas Pakistanis, Nepalis, Tiibetis, Bhutanis ja Indias.

«Tegemist on haruldaste loomadega, mille arvukus on väike,» selgitati.

Himaalajas on kummalisi olendeid, keda peetakse karvaseks lumeinimeseks, nähtud sadu aastaid. Neid kirjeldatakse sageli kui pikka kavu karvaseid ahve.

Briti mägironija Eric Shipton tegi 1951. aastal Džomolungmal pildi kummalisest karvasest kõndivast olendist, keda peeti lumeinimeseks. See foto käivitas lumeinimese otsimismaania.

Mägironija Reinhold Messneri sõnul kohtus ta selle olendiga esmakordselt 1986. aastal Tiibetis ning see oli väga ehmatav.

300-aastases Tiibeti käsikirjas tõdetakse, et «niinimetatud lumeinimesed on tegelikult ühe karuliigi esindajad, kes elavad ligipääsmatutel mäestikealadel».

Sykesi arvates ei ole lumeinimese saladus seni lõpuni lahendatud.

«Teadus ei ole veel tõendanud ega ka ümber lükanud mitte midagi. Vaatluse alla tuleb võtta veel rida olemasolevat materjali,» teatas uurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles