Massiivne supernoova võib elu Maal hävitada?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eta Carinae
Eta Carinae Foto: Wikipedia.org

Eta Carinae on tähesüsteem, milles on  meie galaktika suurimad ja säravaimad tähed ning mis kaalub 90 korda rohkem kui Päike.

Kuid Eta Carinae peidab meie jaoks ohtu, sest võib Maal oleva elu hävitada, kirjutab news.com.au.

Astrofüüsikute arvates on see siiski üsna ebatõenäoline, kuid siiski tuleks arvestada igasuguste variantidega.

Maast 7500 valgusaasta kaugusel asuvat Eta Carinaed kutsutakse ka «surmatäheks», sest see võib ühel hetkel supernoovana plahvatada.

«Lihtsalt lahti selgitatuna on Eta Carinae nagu hiiglaslik kosmiline püssirohutünn, mille küljes olev süütenöör võib  ta kohe plahvatama panna. Sellelt  meieni jõudnud valgus näitab, et kataklüsm on käivitunud,» teatasid astrofüüsikud.

USA kosmoseagentuuri NASA Chandra röntgenobservatoorium on Eta Carinaed pikka aega jälginud. See tähesüsteem tekitab röntgenkiirgust, mis võimaldab uurida seal toimuvaid protsesse.

Astronoomid püüavad Eta Carinae kaksiktähtede kohta rohkem infot saada ning mõista, kuidas need tähed üksteist mõjutavad.

Tähtedest kaalult raskem kaotab kiiresti oma massi kosmilise tuule tõttu, mille kiirus on 1,6 miljonit kilomeetrit tunnis. Umbes sama toimub ka teise tähega, kuid protsess on aeglasem.

Astronoomid märkasid Eta Carinael toimuvat juba 19. sajandil, kuid viimasel 20 aastal on need kaksiktähed muutunud väga säravaks, mis tähendab seda et nad on oma elu lõpufaasis.

Asjatundjad kasutavad selle fenomeni kohta nimetust Great Eruption (Suur Purse).

Nüüdisaja teleskoopide abil saadud info kohaselt on Eta Carinae kaotanud kümne Päikese massi jagu.

Osa eksperte on arvamusel, et Eta Carinae supernoova toob kaasa ka gammakiirguse voo.

Gammakiirgus aga võib hävitad Maa osoonikihi ning selle tagajärjel võib elu meie planeedil hakata kaduma.

USA astrofüüsik Alan Duffy rõhutas, et tegemist on teooriaga ning ta on veendunud, et Maa kaugus Eta Carinaest on üks aspekt, miks elu ei pruugi otsa lõppeda. Teine aga see, et gammakiirgus ei pruugi liikuda Maa suunas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles