Jäälavastuse «Jääaeg Live!» raames jalutavad Saku Suurhalli jääle elusuuruses mammutid

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

16. - 18. jaanuaril esietendub Tallinnas, Saku Suurhallis läbi aegade menukaimal joonisfilmisarjal põhinev kogupere jääetendus «Jääaeg Live! – Mammuti seiklus». Maailmatuntud nukukunstniku Michael Curry poolt loodud tegelased ja kostüümid näevad jääl välja palju realistlikumad, kui publik seda etendusele minnes esialgu arvata oskab.

Michel Curry sõnul kaasati elusuuruses tegelaste loomisel kaasaaegseid tehnoloogiaid. «Tegelaskujude ja kostüümide modelleerimisel ja loomisel kasutasime peamiselt süsinikkiudu - väga kerget kõrgtehnoloogilist materjali, millele tänapäeval leitakse aina rohkem rakendust näiteks spordimaailmas või sõjaväes. Oleme üks esimesi, kes kasutavad seda live-etenduste tarbeks. Tänu sellele tehnoloogiale on meie tegelaskujud piisavalt kerged, et näitleja saaks neid nö. seljas kandes jää peal ringi uisutada,» seletas Curry, kelle tööde hulka kuuluvad Cirque du Soleil ja Walt Disney etendused, olümpiamängude ava- ja lõpptseremooniad.

Foto: promo

Juba ainuüksi mammutite suurus jätab vaatajatele võimsa mulje – nii on näiteks mammutiisa Manny pea neli meetrit kõrge. See kaalub 65 kilogrammi ja toetub väga nutikale rattaraamile, mitte esinejate õlgadele. Manny sees on hiidsuured vedrud, mis võimaldavad näitlejatel terve mammutiga üle jää liikuda seda üles-alla liigutades. «Näitlejate mugavus ja liikumisvõimalused on meie jaoks äärmiselt olulised. Tahtsime esialgu teha mammuti, mis toetuks täielikult inimestele, aga see kukkus natuke liiga raske välja ning me ei soovinud kasutada kaskadööre, vaid näitlejaid. Kergest ja kõrgtehnoloogilisest materjalist sõltub kogu etenduse edu, selle abil saame anda tegelastele suurema mõõtme ja rohkem liikuvust. Mammutite väga keeruline konstruktsioon koosneb sealhulgas eristruktuuriga alumiiniumraamist ja süsinikkiu osadest. Seda võib julgelt nimetada tõeliseks kosmoseajastu tehnoloogiaks, mis on sarnane kõrgetehnoloogilise ralliauto ülesehitusega ehk siis me kasutame jääl samasugust tehnoloogiat nagu ülikergete sportautode tootmises,» seletas Curry.

Foto: promo

Lisaks Mannyle näevad pealtvaatajad teiste tegelaskujude seas Saku Suurhalli jääl ringi jalutamas ja uisutamas ka mammutiema Elliet, mammutitüdruk Virsikut, õhku tõusvat eelajaloolist lumelindu Vari, kelle tiivaulatus on koguni neli meetrit, ning muidugi ka filmisarja fännide ühte lemmikut Sidi, kes on kaks ja pool meetrit pikk. «Sid on üks ainulaadsemaid rolle, mida olen kunagi ühelt esinejalt nõudnud. Kostüümi sees on väga palav. See on tehtud sünteetilisest karusnahast, me ei kasuta looduslikku nahka. Aga ükskõik, kas tegu on kunst- või pärisnahaga, on see igalt poolt kinni. Sidi kostüüm on palavuse mõttes üks kõige raskemaid. Inimene on selles kostüümis väga veidralt – Sidi pea on näitleja pea kohal ja ta saab hingata ainult läbi pisikese ava, mis asub Sidi kaelal. Selle sees peab olema tõeline sportlane, heas vormis ja lisaks veel suurepärane koomik ja näitleja,» rääkis Michael Curry ning lisas: «Meie eesmärk oli luua tõeliselt suurejooneline jääetendus kogu perele ning elusuuruses realitslikud tegelased on selle väga tähtsaks osaks».

Võimsalt jääaegne ja tõeliselt mammuti-mõõtu jääetendus «Jääaeg – Live!» viib pealtvaatajad uhiuute ja pööraste seikluste keerisesse, kus paljude lemmiktegelased Scrat, Manny, Diego, Sid, Ellie, Virsik, Buck, Eddie ja Mürts koos mitmete uute tegelaskujudega asuvad avastamislusti täis teekonnale. Täiesti uue süžeega jäälavastuse raames saab eesti publik näha armastatud «Jääaja» joonisfilmist tuntud tegelasi uisutamas, tantsimas, laulmas, kung fu võitluskunsti näitamas ning akrobaatikatrikke sooritamas. Jääetenduse lavakujundus koos jalustrabavate tehniliste erilahenduste, pürotehniliste efektide ja videoinstallatsioonidega manab silme ette «Jääaja» filmidest tuttava maailma, kus on esindatud maa, jää ja õhk - Saku Suurhalli tekivad kaljud, koopad, jäämäed, luhad ning muinasjutulised salud. Südantliigutav ja lustakas jääetendus toob publikuni armastatud  tegelased täiesti uudsel ja vaimustaval viisil – «Jääaja» lemmikud on vingemad kui kunagi varem!

Foto: promo

Vaatemänguline ja meelelahutuslik jäälavastuse «Jääaeg Live!» on mõeldud just suurtele areenidele - keset saali asuval liuväljal toimuv hoiab vaatajate meeli oma lummuses algusest kuni lõpuminutiteni ning läheb hinge kogu perele. Ühte etendust mahub vaatama vaid 3900 inimest, sest jää katab kogu Saku Suurhalli põranda, mis omakorda tagab suurepärase vaate ning võimaldab nautida maailmakuulsat jääetendust kõikidelt istekohtadelt.

Etenduste ajakava:

16. jaanuar (reede)

kell 19:00 (uksed avatakse 18:00) (eesti keeles)

17. jaanuar (laupäev)

kell 11:00 (uksed avatakse 10:00) (vene keeles)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00) (eesti keeles)

18. jaanuar (pühapäev)

kell 11:00 (uksed avatakse 10:00) (eesti keeles)

kell 15:00 (uksed avatakse 14:00) (eesti keeles)

«Jääaeg Live!» jääetendus kestab kokku kaks tundi, kuhu mahub vahele 20-minutiline vaheaeg.

Piletid jääetendustele hinnaga alates 29 eurost on müügil Ticketpros, kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades ning Selverites üle Eesti.

Lastele vanuses 4 kuni 15 eluaastat kehtivad soodushinnad. Laps kuni 3. eluaastani saab istuda vanema süles tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles