25 vahvat fakti «Simpsonite» kohta, mida sa enne ei teadnud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Simpsonid»
«Simpsonid» Foto: SCANPIX

«Simpsonid» on teleekraanidel jooksnud 26 hooaega, toonud vaatajate ette 561 originaalepisoodi ja toonud paljudele inimestele sisse miljoneid dollareid. 

«Simpsonid» alustas 25 aastat tagasi, 1989. aasta 17. detsembril, ning seks puhuks otsis veebisait Today välja 25 vähemtuntud fakti armastatud multika kohta.

1. Paul ja Linda McCartney nõustusid 1995. aasta episoodis «Lisa the Vegetarian» häält tegema tingimusel, et Lisa jääb taimetoitlaseks. Lisa ongi senimaani taimetoitlane.

2. Asendusõpetaja Mr. Bergstromi häält 1991. aasta episoodis «Lisa's Substitute» tegi Dustin Hoffman, kuid näitleja eelistas kasutada varjunime Sam Etic («semitic»).

3. Beebi Maggie lutilutsimishäält teeb sarja looja Matt Groening isiklikult.

4. Nimed Marge, Homer, Lisa, Maggie ja Patty on võetud Groeningi päriselu vanemate, õdede ja tädi pealt. Bart on aga lihtsalt sõna «brat» (jõnglane) anagramm.

5. 1997. aasta episoodi «The City of New York vs. Homer Simpson» ei näidatud viis aastat pärast septembrirünnakuid, kuna see rääkis New Yorgi kaksiktornidest. 

6. Miks on «Simpsonite» tegelased kollased? Sest Groening arvas, et telekanaleid sirvivad inimesed jäävad pidama, kui nad näevad kollaseid välgatusi.

7. Jumal ja Jeesus on ainsad «Simpsonite» tegelased, kellel on viis sõrme. Kõigil teistel on neli.

8. Koomik ja telesaatejuht Conan O'Brien töötas aastatel 1991-1993 Simpsonite produtsendi ja stsenaristina.

9. Kõik kuus peamist «Simpsonite» häält - Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Hank Azaria, Yeardley Smith ja Harry Shearer - teenivad ühe episoodi eest 300 000 dollarit. Enne 2011. aasta palgakärpeid said nad 400 000 dollarit. Sarja alguses 1989. aastal teenisid nad 4000 dollarit episoodi eest.

10. Koolidirektor Seymour Skinneri tõeline nimi on Armin Tamzarian. Koomiksikuti nimi on Jeff Albertson.

11. «Simpsonites» on rida sõnamänguga asutusenimesid - seal on kohvik Java the Hut, supiköök Helter Shelter, kondiitrikauplus The French Confection ja relvapood Bloodbath and Beyond.

12. Dan Castellaneta «D'oh!» on austusavaldus Jimmy Finlaysoni «Doooh!» hüüatusele Laurel & Hardy filmides. Käsikirjades on selle häälitsuse nimeks lihtsalt «häiritud uratus».

13. Danny Elfmanil kulus 1989. aastal kõigest kaks päeva, et valmis saada «Simpsonite» kuulus tunnuslugu.

«Simpsonite» põhitegelased
«Simpsonite» põhitegelased Foto: SCANPIX

14. Groening nimetas linna Springfieldiks, sest Ameerikas on sõna otseses mõttes mitu tosinat Springfieldi ja nii ei saa multikat ühe kindla kohaga seostada.

15. Kloun Krusty loodi algselt Homeri salaidentiteedina, kuna Homer teadis, et kui Bart teda ei jumalda, siis Krustyt kindlasti. Groening pidas maskeeringuteemat aga liiga keeruliseks ja loobus lõpuks ideest.

16. Ajakiri Time nimetas 1998. aastal Bart Simpsoni üheks sajandi mõjuvõimsamaks «inimeseks».

17. 1997. aastal korraldati võistlus, mille auhinnaks oli Nevada osariigis asuv Simpsonite maja täpne koopia. Võitja pidi valima, kas ta soovib majja elama jääda või vahetada selle 75 000 dollari vastu. Võitja valis raha. Majalt eemaldati lõpuks «Simpsonite» kujundus ja see müüdi maha.

18. Prantsusmaal dubleerivad Homeri ja Marge'i hääli Peythieu ja Veronique Augereau, kes abiellusid 2001. aastal. Nad kohtusid «Simpsonite» tõttu 1989. aastal.

19. Pärast Phil Hartmani surma 1998. aastal saatis sari pensionile kõik tema tegelaskujud, sealhulgas näitleja Troy McClure'i ja advokaat Lionel Hutzi. 

20. 1992. aasta episoodis «Stark Raving Dad» saab Michael Jacksonit kuulda kõnelemas, kuid mitte laulmas. Jacksoni enda idee oli kasutada tema hääle imiteerijat Kipp Lennonit.

21. Enne «Simspsoneid» oli kõige pikemalt prime-time eetris jooksnud multikas «Flintstone'id», mis püsis teleekraanidel kuus hooaega aastatel 1960-66.

22. Barti parimal sõbral, Milhouse Van Houtenil, on ebatavaline keskmine nimi - Mussolini.

23. Iraanis on keelatud müüa «Simpsonite» teemalisi nukke ja kujukesi.

24. 1989. aastast alates on «Simpsonites» osalenud üle 600 külalisstaari, rohkem, kui mistahes teises telesarjas.

25. Kui «Simpsonite» tegelased vananeksid reaalajas, oleks Homer 62-aastane, Marge 61, Bart 36, Lisa 34 ja Maggie 26. Pere lemmik Santa's Little Helper oleks koera-aastates 196-aastane.

Marge Simpson ajakirja Playboy esikaanel
Marge Simpson ajakirja Playboy esikaanel Foto: -/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles