Video: munaraku ja spermatosoidi ühinemisel tekib «tulevärk»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Munaraku ja spermatosoidi ühinemine
Munaraku ja spermatosoidi ühinemine Foto: Youtube

Alates 2011. aastast on teatud, et kui munarakk ja spermatosoid ühinevad, siis tekib munaraku pinnale palju tsingi aatomeid, mis jätavad mikroskoobi all vaadates mulje nagu oleks tegemist «ilutulestikuga».

USA Chicago ülikooli teadlased uurisid nüüd, miks need «tulevärki» tekitavad aatomid tekivad ning kust need pärit on, kirjutab Huffington Post.

«Munarakus on üsna palju tsinki ning kui spermatosoid siseneb munarakku, siis peab munarakk viljastamise ja embrüogeneesi tagamiseks osast tsingist loobuma. Meid huvitas küsimus kui palju tsinki munarakk väljutab ning kus tsink munarakus täpselt paikneb,» lausus molekulaarteadlane Thomas O´Halloran.

Teadlased kasutasid uues uuringus nüüdisaegseid elektronmikroskoope. Uuriti hiire munarakkudes paiknevaid tsingi aatomeid.

Leiti, et igas munarakus on 8000 väikest vesiikulit, millest igaühes on üks miljon tsingi aatomit. Iga selline vesiikul loobub munaraku viljastamisel mitmel korral tsingi aatomitest.

O´Halloran selgitas, et igal munarakul on  4 – 5 sellist tsingi aatomitest vabanemist.

«See on nagu «tulevärk» või hästi orkesteeritud sümfoonia. Teadsime juba varem, et munarakud loovutavad tsinki, kuid ei teadnud kuidas protsess toimub,» lausus teadlane.

Uurija sõnul võib nende avastus aidata kunstliku viljastamise protsesse. Tsingi tekitatav aitab viljakusarstidel paremini teha paremini kindlaks viljastusvõimelisi munarakke ja terveid embrüoid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles