Arheloogid uurivad Egiptuses «miljoni muumia» matmispaika

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Looduslik muumia
Looduslik muumia Foto: ibtimes.co.uk

Arheoloogid on viimased 30 aastat uurinud Egiptuses matmispaika, mille kohta ei ole just palju teada.

USA Brigham Youngi ülikooli teadlase Kerry Muhlesteini sõnul on tegemist surnuaiaga, kus teoreetiliselt on «miljon muumiat», kirjutab Live Science.

Fag el-Gamousi maeti surnuid 1. – 7. sajandini pKr.

Enamik sinna maetuid ei olnud kõrgklassi esindajad ning neid ka ei mumifitseeritud. Inimjäänused mumifitseerusid paiga kuiva kliima tõttu.

Brigham Youngi ülikooli arheoloogid on seni leidnud üle 1700 inimjäänuse. Nad ei ole siiski esimesed, kes seda iidset matmispaika uurivad.

Hiljutiste leidude seas pälvis enim tähelepanu umbes 1500 aastat tagasi surnud 18-kuuse lapse jäänused, sest ta oli peaaegu ideaalselt säilinud.

«Loodus mumifitseeris need inimjäänused. Säilinud on ka küüned, aju ja keel,» teatas uurija.

Arheolooge hämmastas fakt, et blondide juustega inimesed maeti ühte paika, punapead aga teise paika. Oletatakse, et tegemist võis olla sama pere- või hõimuliikmetega.

Lisaks leiti jäänus, mille pikkus oli üle kahe meetri. See oli üllatav, kuna siis oli inimeste kasv tänapäevasest märgatavalt lühem ning toitumine kesisem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles